В края на 19-и век тялото на млада жена изплува от река Сена в Париж. Тъй като няма никакво доказателство за насилие, се предполага, че тя сама е посегнала на живота си.

По онова време това не е нещо ново. Средно около двеста души са вадени от мътните води на Сена всяка година от речната полиция на Париж. Най-малко една четвърт от тях са трупове, а почти половината от тях са хора, опитали да се самоубият. Младите жени съставляват най-голям дял от последните.

В онези дни, когато тялото е възстановено, тое полагано върху мраморна плоча, закрепена срещу прозореца на моргата, за да го види обществеността, с надеждата, че някой ще го разпознае.

Смъртта и наказанията някога са популярни форми за развлечение в Европа, а подобно излагане на показ на трупове привличало всички - от млади до стари - в моргата. Но нищо не завладява въображението на парижаните през тази година и в следващия век, като самоубийството на тайнствената и красива млада жена, посочва Amusing Planet.

Историята раказва, че дежурният патолог е толкова очарован от красотата й, че прави отливка на лицето й. Не след дълго бялата маска на неизвестната жена с усмивка на Мона Лиза започна да се появява в магазините в цял Париж, а през следващите години копията й се настаняват във всички модерни бохемски домове из цяла Европа.

Енигматичната й усмивка омагьосва художници, поети и романисти, а през десетилетията са написани десетки стихотворения и различни истории с идеята на младата жена да бъде дадена самоличност.

През 60-те години на миналия век Асмунд Лаердал получава поръчка от австрийския лекар Питър Сафар, който е пионер в кардио-пулмонарната първа помощ, да направи менекен, който да бъде използван за обучение. Лаердал почти губи собствения си син, който едва не се удавя няколко години по-рано, и това го направи много възприемчив към идеята.

Той създава реалистична женска кукла и оформя лицето й по подобие на Inconnue de la Seine - неизвестната жена от Сена. Тази кукла, известна като Resusci Anne, е един от най-известните медицински продукти на Лаердал и се използва широко в целия свят за обучение на медицински и немедицински кадри за реанимация уста в уста.

Това подтиква хората да я нарекат "най-целуваното момиче на земята".

Но през десетилетия се появяват въпроси относно автентичността на лицето. Наистина ли това е маска, направена върху труп на удавена жена?

"Изненадващо е да видим такова спокойно лице", каза Паскал Жакин от полицията на Париж, която отговаря за изваждането на трупове от Сена. Той е виждал повече трупове на удавници, отколкото всеки друг човек, и казва, че те не са спокойни, нито красиви.

Тази скулптура пресъздава една от най-известните снимки в светаСтрува 1 млн. долара

Смъртта от удавяне е насилие, а дори самоубийците се борят за живота си и тези последни моменти на ужас, болка и съмнение често замръзват на лицата им. Тази жена, от друга страна, изглежда по-скоро като заспала, отбелязва Жакин.

Когато BBC се консултира с други експерти, те също смятат, че е нереалистично маската да е направена от лицето на труп. Няма никакви изгледи обаче тази мистерия някога да бъде разгадана.