Южна Африка изпадна в рецесия за първи път от 2009 г. насам.

Брутният вътрешен продукт на африканската страна се свива с 0.7% през второто тримесечие на тази година поради слабо представяне на земеделието, транспорта и търговията на дребно, сочи официалната статистика, цитирана от Reuters.

Националната валута - южноафрикански ранд, поевтиня с над 2% спрямо щатския долар след публикуване на данните.

Анализаторите очакваха минимален ръст от 0.6% за второто тримесечие, но реалността показа друго лице.

„В рецесия сме. Отчетохме свиване през първото тримесечие... и сега и през второто тримесечие с намаление от 0.7%”, посочи шефът на националната статистика Рисенда Малулеке.

Статистиката сочи, че земеделската прдукция е намаляла с 29.2% през второто тримесечие, докато транспортът, комуникациите и секторът на съхранение отчитат спад от 4.9%, а финансовият сектор се свива с 1.9%.

Същевременно ревизираните данни показват, че свиването на икономиката през първото тримесечие е дори още по-голямо спрямо първоначално обявеното, като възлиза на 2.6%.

Анализаторите посочват, че тези данни ще направят доста трудно за Централната банка на страната да вземе решение за повишаване на лихвите на предстоящото си събрание.

Китай предложи 60 млрд. долара на Африка през следващите 3 г.Пекин отрича, че се опитва да вкара африканските страни в дългова криза


Според Джефри Шулц, главен икономист на BNP Paribas, данните за първото полугодие са доста неприятни и показват, че икономиката на Южна Африка страда от базови слабости, както в първостепенни, така и във второстепенни сектори на пазара.

„Това изплаши пазарите, тъй като не очаквахме такива данни, очаквахме много скромно второ тримесечие, но действително не очаквахме негативен резултат”, добавя той.