След десетилетие, прекарано в тренировки като будистки монах, Анди Пъдикъмб решава да сподели със света какво е научил.

Така се появява неговото мобилно приложение, носещо името Headspace, което към днешна дата се радва на над 31 млн. потребители в над 190 държави по света, предава CNN.

Приложението позволява на хората да слушат сесии медитация, докато са в движение. Според 45-годишния Пъдикъмб, успехът му е дошъл благодарение на информационната епоха, в която живеем.

„Много неща се случват понастоящем, за които е трудно да се намери обяснение”, казва той. „Особено ако погледнем дигиталното бърборене в нашите животи... за повечето хора това ги кара да се чувстват претоварени”, добавя той.

От атлет до монах

След като придобива диплома по спортни науки, Пъдикъмб започва кариерата си като личен треньор, като същевременно активно се състезава в гимнастически турнири в Лондон.

„Външно бях доста здрав и изглеждах добре. Но вътрешно умът ми беше натоварен”, спомня си той.

Болката от тежка загуба в миналото също е фактор в историята на британеца. През 1992 г. той участва в автомобилна катастрофа, причинена от пиян шофьор, в която загиват двама души. Скоро след това неговата доведена сестра загива в инцидент с велосипед.

„Няма съмнение, че тези събития изиграха голяма роля в моето търсене на умствен покой”, казва Пъдикъмб.

Така още в двадесетте си години той заминава за будистки манастир в Хималаите, като първоначално смята да бъде монах „за цял живот”.

С какво се занимава монах-милиардер от бизнес с енергийни напиткиСъздателят на енергийната напитка 5-Hour Energy Манож Баргава е един доста интересен човек


Но това, което научил в центъра по медитация, го вдъхновило да сподели знанието си с останалия свят.

„Има толкова много хора, които искат да научат как да се чувстват по-малко стресирани, но не са непременно заинтересуовани от будистките традиции”, кава той.

Пъдикъмб се връща във Великобритания през 2004 г., където среща рекламния специалист Рича Пийрсън благодарение на техни общи приятели. През 2010 г. двамата основават Headspace, като компания за организирането на събития, посветени на медитацията в Лондон. 2 години по-късно те пускат уеб и мобилно приложение.

Пъдикъмб озвучава всички сесии, които са с между 3 и 10 минути дължина. Потребителите могат да платят 12.99 долара месечно за премиум достъп до сесии за напреднали.

Медитация за масите

Headspace играе голяма роля в превръщането на медитацията в нещо масово. Подобни приложения, като Calm, също постигат сериозна аудитория.

Популяризацията на медитацията, и по-точно на терапевтичната техника, която позволява на хората да приемат чувствата си, докато са фокусирани върху настоящето, се случва във време, в което много хора чувстват нарастващото напрежение върху себе си, казва Пъдикъмб.

Бизнесът е набрал над 75 млн. долара от инвеститори, като има офиси в Лос Анджелис, Сан Франсиско и Лондон.

Сред вложителие в Headspace личи и името на холивудската актриса Джесика Алба. Актьорът Райън Рейнолдс пък признава, че е ползват приложението, за да се справи с пристъпи на тревожност.

„Надеждата ми е да вземем нещо, което повечето хората смятат за сложна идея, и да я поднесем по много опростен и лесен за употреба начин”, добавя Пъдикъмб.