Иранското правителство призна копаенето/добиването на криптовалути за законна активност.

Според анализатори, това е стъпка в посока създаването на иранска национална виртуална валута.

Новината повиши цената на биткойна до рекордни нива на борсите за криптовалути, опериращи на иранска територия.

По информация на новинарската агенция IBENA, която се свързва с Централната банка на Иран, Аболхасан Фирузабади, секретар на иранския Върховен съвет по киберпространството, е посочил, че копаенето/добиването на криптовалути „е прието като индустрия от правителството”, пише CoinDesk.

По думите му, решението е дошло след консенсус сред другите заинтересовани държавни агенции, като Министерството на комуникациите и информационните технологии, Централната банка и Министерството на икономиката и финансите, но решението не е узаконено окончателно.

Ходът за признаване на копаенето на виртуални валути за легална дейност идва на фона на усилията на страната да създаде своя собствена, подкрепена от Централната банка, виртуална валута, чрез която да заобиколи наложените от САЩ санкции.

Фирузабади добавя, че националната криптовалута си остава „обещаващ” инструмент за реализиране на финансовите трансакции с търговските партньори на Иран, след като кабинетът на Доналд Тръмп възстанови санкциите над страната, с което отряза иранския достъп до щатска валута.

Властите ще определят правната рамка и финалната регулация относно търговията и оперирането с криптовалути до септември тази година.

Как светът експериментира с блокчейн технологията?Блокчейн технологията живее свой собствен живот


През месец юли стана ясно, че инвеститорите в криптовалути в Иран са изправени пред рестрикции, тъй като властите са блокирали достъпа на потребители до техните профили в онлайн борси, като Binance.

След публикуването на новината, цената на биткойна на някои ирански борси, като Exir, достигна космическите 24 хил. долара, изпреварвайки по този начин най-високата глобална цена на биткойна в истрията, а именно – 20 хил. долара, постигнати в края на миналата година.

За сравнение, международната цена на биткойна към момента на подготвяне на материала възлиза на 6 502 долара, сочат данните на CoinMarketCap.

Според алтернативни мнения обаче, цената на биткойна в Иран е скочила толкова много поради волатилната цена на иранската национална валута риал.