Кнедли от цял свят, които ще искате да опитате
Кнедлите са магическа, достъпна храна, която може да се намери почти навсякъде по света. От немските картофени кнедли, до десерта, пълен с черен сусамен пастет в Китай, повечето кухни предлагат своя собствена уникална версия на вкусния пълнен джоб тесто.
Независимо дали са сладки или пикантни, месни или вегетариански, пълни с бульон или боб, възможностите на това, което може да се увие в тестото, са безкрайни.
Вижте няколко различни вида кнедли от цял свят, които ще поискате да опитате:
Модак, Индия
Модак е джоб от оризово брашно, пълнен с кокос, индийско орехче, шафран и вид тръстикова захар. Най-често се яде по време на фестивала Ganesh през август.
Banh bot, Виетнам
Banh bot са малки кнедли, пълнени със свинско и скариди, направени с брашно от тапиока Те се приготвят на пара или се варят и се сервират със сладък чили сос.
Kartoffelknoedel, Германия
Картофените кнедли се срещат най-често в Германия. Те могат да бъдат варени, на пара, пълнени със сладки или пикантни пълнежи, като кисело зеле и бекон, или натурални.
Ябълкови кнедли, САЩ
Те са сезонен десерт, който се среща в цяла Америка, въпреки че са най-разпространени в Пенсилвания. Правят се от маслено тесто, пълно със стъргани или нарязани ябълки, канела и кафява захар.
Jiaozi, Китай
Тези кнедли са популярни в Китай и в различни части на Източна Азия, имат обвивка, направена само с топла вода и брашно и традиционно са пълни със свинско месо, нарязано зеле и лук. Поднасят се пържени.
Daifuku, Япония
Това е вид сладка кнедла, направена от варен ориз. Тези десертни топки обикновено се пълнят със сладка червена бобова паста. Daifuku често се дават като подаръци по време на празниците.
Pitepalt, Швеция
Тези кнедли се правят от картофено пюре и месо - бекон или пържено свинско месо. Традиционно те се сервират с масло или сладко.
Svestkove knedily, Чехия
Тези сладки кнедли могат да бъдат напълнени с различни плодове, включително сливи, праскови, кайсии и др. Приготвят се от тесто от яйце, брашно, масло и мляко, които след това се увиват около целия плод и се варят. Често се сервират напоени с масло и поръсени със захар или с макови семена.
Manti/ Mantu, Турция и източните страни
Произхождащи от Централна Азия, Manti, или Mantu, се консумират в области, като Турция, Армения, Северозападен Китай, Анадола, Азербайджан и Казахстан.
Те обикновено се пълни със смляно месо, подправки и лук, въпреки че в някои страни се използва и нахут, кимион и червен пипер. Поднасят се със сос от кисело мляко с чесън и зехтин.