Мозъкът е най-сложният и мощен орган в цялото тяло. Той, всъщност, е суперкомпютър с мозъчна сила като Ferrari. Ако имате Ferrari, ще сложите ли евтин бензин? Разбира се, че не. Ще наливате само такъв с висока октанова ефективност, за да извлечете максимума от инвестицията си.

Така е и с мозъка - много хора търсят най-добрите храни, които да им помогнат да се съсредоточат по-добре, да мислят по-ясно и да имат по-добро здраве.

Вижте 9 храни, които са идеални за това:

1. Сьомга

Сьомгата отдавна има славата на здравословна храна, но какво прави тази риба толкова ценна за здравето на мозъка? Той е съставен предимно от мазнини - около 60% от него. Една от най-важните мазнини, които мозъкът използва като градивен елемент за здрави мозъчни клетки, е омега-3.

Омега-3 са от съществено значение за изграждането на здрав мозък, но една от най-важните омега-3 за мозъка ви е DHA. DHA (докозахексаенова киселина) образуват почти две трети от омега-3 в мозъка ви.

Омега-3 и DHA помагат да се образува защитно покритие около нашите неврони. Колкото по-добро е това покритие, толкова по-ефективни са нашите мозъчни клетки, които позволяват на мозъка ни да работи на пълен капацитет.

Проучванията показват, че недостигът на DHA може да повлияе на нормалното развитие на мозъка при децата, поради което толкова много бебешки храни и добавки за деца вече включват DHA.

2. Боровинки

Боровинките са начело в списъка като един от най-полезните плодове за здравето и ефективността на мозъка. Те имат най-високото съдържание на антиоксиданти, особено антоцианини, от всеки друг плод, което помага за предпазване на мозъка от стрес и насърчава здравословното стареене.

Изследванията показват, че яденето на боровинки редовно може не само да подобри здравето на мозъка, но и паметта.

3. Куркума

Това е много впечатляваща подправка, която е добре проучена и е доказано, че има огромни ползи за мозъка. Основното съединение е куркумин, който е отговорен за ярко жълтия вид на куркумата.

Установено е, че куркуминът има противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни, антибактериални, противогъбични и противоракови свойства. Куркуминът увеличава производството и наличността на два важни невротрансмитери - серотонин и допамин, свързани с щастието, мотивацията и удоволствието.

Куркуминът има и мощни антидепресивни ефекти.

10 мита за мозъка, в които всички вярвамеМозъкът е изключителен комплекс от около 100 милиарда неврони

4. Кафе

Кафето е източник на енергия, който много хора ценят всяка сутрин. Най-голямата причина хората да пият кафе е да получат доза кофеин. Той е естествен неврологичен стимулант, който не само ви дава енергия, но също така предотвратява свързването на мозъка с аденозин - невротрансмитер, който ни кара да се чувстваме уморени.

Кафето съдържа голямо количество антиоксиданти, наречени полифеноли, които са важни за намаляване на възпалението в мозъка и за поддържане на енергията.

5. Броколи

Коя беше най-малко любимата ви храна, когато бяхте дете? Най-вероятно броколите са вашият отговор. Те може да не са вашият най-любим избор, но са най-добрият избор за вашия мозък.

Броколите също зареждат с важни хранителни вещества витамин К и фолат. Витамин К играе жизненоважна роля в защитата на мозъчните клетки. Фолатът играе решаваща роля в детоксификацията и намаляването на възпалението в мозъка.

6. Орехи

Орехите са един от най-добрите избори на ядки за здравето на мозъка. Те съдържат най-високите количества от важните омега-3 DHA. DHA, както казахме по-горе, е критичен градивен елемент за здравето на мозъка.

Орехите също съдържат големи количества антиоксиданти, фолат, магнезий, калий и фосфор, които помагат за понижаване на възпалението.

7. Яйца

В продължение на години яйцата бяха отричани, но днес вече получиха доверието, което заслужават. Жълтъците съдържат съединение, наречено холин. Холинът е от съществено значение за изграждането на невротрансмитера ацетилхолин, който играе важна роля за настроението, паметта и интелигентността.

8. Тъмен шоколад

Шоколадът повишава нивата на ендорфин - хормона на щастието, и увеличава притока на кръв към мозъка, което може да спомогне за подобряване на паметта, вниманието, фокуса и времето за реакция. Тъмният шоколад съдържа високи нива на магнезий, който помага за отпускане и успокояване.

И накрая, тъмният шоколад има едно от най-високите количества антиоксиданти от всяка друга храна, включително популярните суперхрани.

9. Костен бульон

Костният бульон е богат на колаген (важен за костите), минерали, желатин, пролин и глицин, които оказват отлично влияние на организма. Много хора го приемат като природен мултивитамин, а заради съдържанието на над 19 лесни за усвояване аминокиселини и хранителни вещества, помага за укрепване на имунната система, за доброто храносмилане и за здравето на мозъка.