Всеки път, в който прилагате някой от тези съвети в практиката, е ключово да заделите на страна, това което сте спестили. Въпрос на няколко месеца е, за да усетите положителен ефект.

1. Превърнете старите сметки в спестявания
Такова облекчение е, когато изплатите напълно студентски кредит или пък друго парично задължение. Вместо да започнете да харчите парите, които преди сте заделяли по погасителния план, насочете ги към нещо по-полезно – спестяване.

2. Отпишете се
Дали не плащате месечно такса за фитнеса? За приложения на телефона? За повече тв канали, отколкото реално ви трябват? Отпишете се от излишните услуги и ще спестите пари.

3. Преговаряйте
Ако от дълго време сте потребител на определена услуга, но бихте искали да получите отстъпка, преговаряйте с компанията. Щом искат да ви задържат като лоялен клиент, все ще намерят начин да го направят.

4. Пазарете се онлайн
Оглеждайте се за намаления, купони и промоционални кампании, докато пазарувате онлайн. А опитвали ли сте да се спазарите с онлайн търговец през чата? Направете го. Харесайте продукт и поискайте по-изгодно предложения. Струва си да опитате. Ако не го направите, няма да разберете отговора.

5. Следете цените
Ако редовно посещавате онлайн магазини, задължително следете какво се случва с цените на желаните от вас стоки. В един момент може да попаднете да изгодно предложение.

6. Използвайте функцията „Алармирай за намалена цена“
Някои онлайн магазини предлагат опцията да ви информират, ако цената на даден продукт е намалена. Възползвайте се!

7. Печелете, докато пазарувате
Има много приложения, които предлагат на потребителите им награди, ако пазаруват в определени сайтове. Разгледайте възможностите.

8. Носете си обяд в офиса
Може да спестите стотици левове на година, ако престанете да си купувате храна от ресторанти, заведения за готвена храна и т.н. За целта научете се да планирате отрано менюто и да го приготвяте у дома.

9. Пазарувайте онлайн
В наши дни има онлайн магазини за хранителни стоки. Те ви позволяват да пазарувате по списък, без да се увличате по импулса „Гладен съм“, който води обичайно до купуване на прекалено много храни и то от нездравословната група.

10. Сравнете лекарствата
В аптеките ще откриете разнообразие от продукти и лекарства, които имат сходно действие и състав. Ако направите консултация, ще установите, че може да купувате по-евтино нужните за здравето ви стоки.

Променете представата си за паритеКакви асоциации правите, когато говорите за финанси?

11. Носете си вода
Ако започнете да изчислявате колко пари давате месечно за вода, която купувате от магазина, ще ви прилошее.

12.Хранете се у дома
Ако сте свикнали редовно да се храните навън, определено това не влияе добре на портфейла ви. Преосмислете този свой навик.

13. Разчитете гардероба
Както и всички уреди и вещи, които не използвате в ежедневието си. Защо събират прах, вместо да ви генерират пари?

14. Влезте във форма
Ако искате да тренирате, но нямате пари, разгледайте какви безплатни видеа има в интернет. Ще откриете такива в YouTube например. Ако пък не искате да се отказвате от спортните си занимания в зала, не говорим само за фитнес, но и за танци, каланетика, йога и т.н., то възползвайте се от душа, който може да вземете след тренировката.

15. Избягвайте таксите
Например като не използвате банкомати на банка, която не е издала вашата карта.