При правилните обстоятелства дори най-простите неща могат да се превърнат в символ. Отварянето на ресторант на McDonald's, например, звучи като нещо обикновено, имайки предвид, че вече има около хиляда от тях по света.

Но първият McDonald's в Москва вече е нещо друго.

Инициативата Moscow McDonald’s е съвместно дело между McDonald's в Канада и Московския градски съвет. Плановете за ресторанта започват да се чертаят, още когато главният изпълнителен директор на McDonald's Canada се среща със съветски служители на летните олимпийски игри през 1976 г. в Монреал.

И почти четвърт век по-късно - на 31 януари 1990 г., той става реалност, посочва BoredPanda.

По време на своето изграждане той е най-големият McDonald's в света. Разполага с 900 места, а персоналът е от около 600 работници, които са подбрани внимателно от общо 35 000 кандидати.

Според съобщенията в медиите, ресторантът се очаква да посрещне около 1000 през първия му работен ден. В страната, където средната работна заплата тогава е около 150 рубли на месец, Big Mak се продава за 3.75 рубли.

Това обаче не спира хората да го опитат. Тълпа от над 5 000 съветски граждани се нарежда на площад Пушкин още преди заведението да отвори, а през вратите му през първия ден минават около 30 000 клиента.

Лятото идва, а опашките продължават да растат. Хора от други градове чакат да влязат в ресторанта само за един хамбургер. Част от тях стоят под слънцето по повече от осем часа.

Днес в Русия има 649 ресторанта на веригата, които са разположени в повече от сто града. Те обслужват повече от 1 млн. посетители всеки ден.

Коя е причината колата на McDonald's да е толкова вкуснаИма ли магия или просто начин на поднасяне