Азиатските акции поевтиняват днес, след като импулсът от сделката, която спаси Северноамериканското споразумение за свободна търговия, отслабна, а предпазливите нагласи по отношение на световната икономика ограничиха риска.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 1%, след стабилно начало на деня.

Австралийският основен индекс изгуби 0.8%, докато южнокорейският KOSPI падна с 0.45%.

Японският Nikkei остана без промяна, изтривайки спечеленото преди това, след като за кратко нарасна до нов 27-годишен връх.

Финансовите пазари в Китай са затворени цялата седмица заради празници.

Хонконгският Hang Seng, който не се търгуваше вчера заради празник, се понижи с 1.5%, като реакция на признаците за слабост на китайския производствен сектор, проявени в публикувания в неделя индекс на икономическата активност (PMI).

“Новината, че САЩ и Канада са сключили ново търговско споразумение даде на S&P 500 тласък вчера, но надвисват тъмни облаци,” предупредиха анализатори от OCBC Bank.

САЩ и Канада сключиха сделка в последната минута в неделя, за да спасят НАФТА като тристранно споразумение с Мексико, спасявайки зона за свободна търговия на стойност 1.2 трлн. долара, която щеше да се разпадне, след като бе функционирала близо четвърт век.

Dow нарасна с 0.73%, а S&P 500 добави 0.36% вчера, след като сделката за запазване на НАФТА помогна за разсейване на опасенията.

Канадският долар се търгуваше на ниво от 1.2806 спрямо щатския долар, след като скочи до четиримесечен връх от 1.2782 вчера, след сключването на споразумението.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1573, след като поевтиня с 0.25% вчера, на фона на завърналите се опасения около бюджета на Италия.

Еврото пострада от опасенията, че значителното увеличение на бюджета ще задълбочи проблемите на Италия с дълга и дефицита.

Доларът се търгува на ниво от 113.895 йени, след като достигна 11-месечен връх от 114.06 йени вчера.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, бе на ниво от 95.315 пункта, след като нарасна до 95.373 пункта вчера, което бе най-високото му ниво от 10 септември.

При суровините фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпват с 0.25%, до 75.48 долара за барел.

Петролът поскъпна с близо 3%, до 75.77 долара за барел вчера, което бе най-високата цена от ноември 2014 г., след като сделката за спасяване на НАФТА предизвика очаквания за икономически растеж, а предстоящите санкции на САЩ срещу Иран оскъпиха суровината.

Петролът от сорта брент поевтиня минимално с 0.05%, до 84.94 долара за барел, след като в предходния ден поскъпна с 2.7%, до 85.45 долара за барел, което бе най-високото ниво от ноември 2014 г.