Ирландия прие ново законодателство, насочено към намаляване на употребата на алкохол, след като законопроектът трябваше да изчака над 1000 дни, откакто бе представен пред парламента на страната.

Новият закон предвижда серия от промени, включителни въвеждане на минимални цени на алкохолните напитки, рестрикции за рекламиране, отделяне на алкохолните продукти от общите площи за търговия на дребно, както и поставяне на предупреждения на опаковките, че употребата на алкохол може да предизвика ракови заболявания, предава CNN.

Здравният министър на Ирландия Саймън Харис приветства закона, като позитивно постижение за благосъстоянието на цялата нация.

„За първи път в нашата история приехме закон за алкохола по отношение на това как влияе на здравето и е правилно, че направихме това”, казва Харис.

„Знаем, че имаме връзка с алкохола през този век и това не е хубаво, това вреди на здравето ни, руши обществото. Това ще помогне за промяна на културата на пиене в Ирладния след време”, добавя той.

Ирландия се нарежда на 12-о място по консумация на алкохол на глава от населението през 2015 г., сочат данните на World Health Organization.

В Европа ирландците са 5-и по пиене през 2016 г. 39% от възрастните любители на чашката пият в прекомерни количества, става ясно от проучване в Ирландия от 2017 г., проведено от местния статистически институт.

Прекомерната употреба на алкохол играе важна роля и в смъртните случаи, свързани с шофиране в нетрезво състояние, нападения, самоубийства и домашно насилие в страната.

Смята се, че всеки ден заради алкохола по трима души губят живота си в Ирландия, според проучвания.

Благотворителната фондация Alcohol Action Ireland, която се занимава с проблеми, свръзани с пиенето, коментира, че новият закон ще промени културата на пиене и ще намали щетите.

“Скоро Ирландия ще започне да имплементира мерките в закона; когато те бъдат въведени последователно и своевременно, с времето ще имат значителен ефект върху консумацията на алкохол в Ирландия, промяна на нашата култура на пиене и в крайна сметка, ще защити нашите деца”, коментират от организацията.

Конър Макгрегър пусна своя марка уискиПрез последното десетилетие Конър Макгрегър израсна като най-голямата звезда в света на смесените бойни изкуства


Ирландия е втората европейска страна, която през последните месеци приема закон в бобата с проблемното пиене.

През май тази година Шотландия стана първата страна в света, която наложи минимални цени за алкохолните напитки, тъй като, според местните власти, тези мерки имат потенциала да спасяват животи.

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар, който подкрепи новия закон, също изрази задоволство от приемането му.

„Решението, направено днес, ще се помни в историята и ще спаси безкрайно много животи”, написа той в Twitter.

Според последните проучвания, алкохолът е главната причина за заболявания и преждевременна смърт сред мъжете и жените по света на възраст между 15 и 49 години през 2016 г., като е отговорен за 1 на всеки 10 смъртни случая.