Един милиард долара днес не са това, което бяха преди. Само преди дни от сп. Forbes публикуваха класацията си на 400-те най-богати американци.

Общо 204 от милиардерите в САЩ така и не успяха да попаднат в списъка на милиардерите, тъй като за там бяха нужни поне 2.1 млрд. долара, което е със 100 млн. долара повече от преди 12 месеца.

Извън класацията останаха Брус Карш и Хауърд Маркс от фонда за дялово инвестиране Oaktree Capital, притежаващи по 2 млрд. долара, основателят на Under Armour Кевин Планк (1.9 млрд. долара) и този на LinkedIn Рийд Хофман (1.8 млрд. долара). Последният наскоро дари около 1.5 млрд. долара от състоянието си.

Сред останалите милиардери личат още имената на основателя на GitHub Крис Уансрат (1.4 млрд. долара), който наскоро продаде компанията си на Microsoft за 7.5 млрд. долара и основателя на една от най-популярните видеоигри в момента – Тим Суини, притежаващ 1.8 млрд. долара.

Днес Fortnite Battle Royale се играе от 125 млн. души по света и генерира продажби за над 1 млрд. долара годишно. Данни на сп. Forbes сочат, че Суини притежава 16% от Epic Games - компания, която той основава, докато учи в Университета в Мериленд.

Forbes: Рекордна година за 400-те най-богати американциНай-богатите 400 американци постигнаха поредна рекордна година по отношение на личното си състояние


Бившият футболист и участник в олимпийския отбор на САЩ от 1984 г. Джим Каванах също е сред милиардерите, непопаднали сред топ 400. Той основава своята компания на 27-годишна възраст, а само няколко месеца по-късно превозва 500 компютра до Омаха сам, за да може да изпълни голямата за това време поръчка.

Ето че този труд се отплаща и днес - повече от 20 г. по-късно, той притежава 2 млрд. долара. За миналата година компанията му е реализира продажби за 10.4 млрд. долара.

Но не само технологичният сектор произвежда милиардери. Анастасия Соаре е доказателство за това. Тя е родена в Румъния и емигрира в САЩ през 1989 г., като основава компанията си Anastasia Beverly Hills, реализирала продажби за 200 млн. долара за миналата година.

Сред клиентите ѝ днес са звезди, като Синди Крауфорд и Ким Кардашиян, а продуктите могат да бъдат закупени в общо 1500 магазина и салони за красота. Соаре има 18 млн. последователи в Instagram, а състоянието ѝ се оценява на 1 млрд. долара.

Друг подобен пример е Джими Джон, който притежава 1.7 млрд. долара, благодарение на своята империя за сандвичи, която основава през 1983 г., когато е само на 19 г.

Днес той притежава 35% от компанията и все още я управлява. Джими Джон започва бизнеса си със заем от 25 000 долара, които взима от баща си, а в училище е известен със... слабите си оценки. Днес Jimmy John’s има общо 3000 заведения в САЩ.

Най-богатите американци в историятаСАЩ често е определяна като „Страната на възможностите“, предлагаща на хора с най-различен произход и ниво на образование шанса да успеят и да натрупат състояние чрез усърдна работа и иновации


Бившият баскетболист Майкъл Джордан не се състезава отдавна, но продължава да печели годишно повече, отколкото е изкарал през цялата си кариера (малко над 90 млн. долара).

Негови спонсори в момента са компании, като Hanes, Gatorade и Upper Deck, а от Nike той генерира по над 100 млн. долара годишно, като процент от продажбите на марката му Jordan.

Приходите му позволиха през 2010 г. да закупи отбора от НБА Шарлот Хорнетс, оценяван в момента на 1.05 млрд. долара.