Позитивният тренд на американските капиталови пазари бе прекъснат със срива на борсовите индекси в сряда. Dow Jones Industrial Average и S&P 500 регистрираха понижения от по над 3%, а Nasdaq Composite се срина с цели 4 на сто.

Това бе най-негативната сесия за технологичния бенчмарк от референдума за Brexit през юни 2016 г., когато британците гласуваха за излизане от Европейския съюз, пише Marketwatch.

Вчерашната динамика на американските пазари не беше чак толкова драматична, колкото тази след британското допитване, но сложи край на една много дълга позитивна тенденция, поддържана от силния ръст на американската икономика, подобряването на финансовите резултати на компаниите и данъчните облекчения.

Големият въпрос е какво следва от тук нататък и защо се стигна до масовите разпродажби в сряда? От Marketwatch изтъкват шест основни причини за това:

1. Повишаването на лихвените проценти

Рязкото нарастване на облигационните доходности засили опасенията, че американските компании ще започнат да печелят по-малко заради по-високата цена на финансирането и повишението на разходите за заплати.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации, които се използват като бенчмарк при определяне на лихвите по най-различни видове дълг - от ипотечните заеми до лизинговите схеми за автомобили, достигнаха 7-годишен връх от 3.16 на сто.

"Инвеститорите най-сетне осъзнаха, че се намират в среда на повишаващи се лихвени проценти. Имайки предвид рекордните равнища на индексите, пазарните участници просто си търсеха повод за разпродажба. Обикновено ръстът на лихвите е сигнал за затягане на условията на финансовите пазари и капиталовите пазари проста реагираха на този сигнал", смята Чарли Рипли от Allianz Investment Management.

2. Сривът на технологичните компании

Повишаващата се цена на финансовия ресурс ще се отрази най-тежко на компаниите с огромна пазарна капитализация, като тези от групата FANG (Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet). В сряда книжата на Amazon загубиха над 6% от стойността си, с което маркираха най-силния си дневен спад от февруари 2016 г. насам и изтриха печалбата за последните три месеца. Капитализацията на Netflix се понижи с цели 8.4%.

Дори и след вчерашните разпродажби обаче, книжата на Amazon и Netflix отчитат повишения съответно от 50% и 70% от началото на годината.

Според експертите, цитирани от Mrketwatch, много инвеститори просто са решили да приберат печалбите си от тези позиции и да ги преместят другаде.

3. Октомврийската волатилност

За първите осем дни на октомври Nasdaq се понижи с близо 8%, което е най-лошият старт на тримесечие от началото на 2016 г. и най-слабото начало за последното тримесечие на годината от 2008 г. насам.

Донякъде обяснението може да се потърси и в сезонните фактори, тъй като месец октомври исторически е един от най-негативните за капиталовите пазари, припомня още изданието.

4. Пробив на важни технически нива

От гледна точка на техническия анализ, американските борсови индекси преминаха няколко важни психологически бариери. S&P 500, например, прекъсна серията от 74 търговски сесии, в които не беше регистрирал промяна от над 1%.

Освен това той се понижи под т. нар. 50-дневна "плъзгаща средна". Тя измерва средните стойности на индекса за последните 50 търговски сесии.

В момента индикаторът се намира малко над 200-дневната си плъзгаща средна. Технологичният Nasdaq Composite обаче затвори под средната си стойност за последните 200 дни в сряда.

Техническите анализатори използват тези линии за определяне на ключовите нива на подкрепа и съпротива на пазара. Евентуален пробив в низходяща посока е сигнал за това, че оптимизмът на пазарните участници може би вече е в историята.

5. Секторната ротация

Някои анализатори считат, че инвеститорите просто променят стратегията и предпочитанията си от бързорастящите компании към т. нар. value stocks - акциите, които се търгуват под фундаменталните си показатели. Историята показва, че те винаги са били подценявани в последните етапи на икономическия цикъл, непосредствено преди настъпването на рецесията.

"Няма как един сектор, който е силно чувствителен към лихвените равнища, какъвто е технологичният, да се представя по-добре от останалите, точно когато лихвите започват да се повишават.

В момента стойността е по-ценна от растежа и инвеститорите панически разпродават печелившите си позиции. Не можеш да се радваш на 60% годишна доходност при Netflix, без да очакваш периодични седмични спадове от по 10-15%", казва Майкъл Антонели от R.W. Baird & Co.

В сряда индексът Russell 1000 Growth, който включва компаниите с най-силен ръст на приходите и печалбата, се понижи с над 4%, докато Russell 1000 Value (включващ компании с висока нетна стойност) падна с 2.5 на сто. Тоест спадът при компаниите, базирани на растежа, е доста по-силен.

6. Сгреши ли Федералният резерв?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини директно централните банкери за пазарните сътресения. "Мисля, че Фед прави сериозна грешка със затягането на монетарната политика. Според мен, Фед се побърка", заяви Тръмп в сряда.

Той отдавна критикува усилията на централната банка да нормализира лихвените проценти, връщайки ги към нивата от преди кризата.

Според Федералния резерв обаче, това е необходимо, за да се предоврати прегряването на американската икономика. Преди броени дни председателят на Федералния резерв на Далас Робърт Каплан заяви, че основният лихвен процент в САЩ трябва да бъде повишен поне още три пъти, преди централните банкери да вземат решение дали да продължат със затягането на монетарната политика.

Време ли е за паника?

Повечето пазарни участници считат, че все още е твърде рано за панически действия, но все пак призовават към предпазливост.

"Според мен разпродажбите ще са подобни на тези, които видяхме в началото на годината и в крайна сметка ще се окажат добра възможност за покупки от гледна точка на инвеститорите с по-дълъг времеви хоризонт", смята Крис Закарели от Independent Advisor Alliance.

Подобно е и мнението на Майкъл Антонели, според когото корекцията едва ли ще продължи твърде дълго. По думите му спадът в цените е подходящ момент за съставяне на списък от акции, които "винаги сте искали да си купите по-рано".