Разпродажбите за книжата на Tencent Holdings продължават, като само вчера загубите бяха от 6.8%, пише Bloomberg. От началото на годината пазарната капитализация на китайския гигант се е понижила с 252 млрд. долара, което към днешна дата представлява най-сериозния спад на капиталовите пазари по света.

Нещо повече - акциите отчитат спад в 10-а поредна сесия, а само преди месеци това бе петата най-скъпа компания в света.

След 2004 г., когато Tencent осъществява своето първично публично предлагане, книжата са поскъпнали с невероятните 67 000%, преди да започне спадът в началото на годината. Част от анализаторите, следящи компанията, дори смятат, че дъното може би все още е далеч.

„Да, това е добра компания, ние все още я харесваме, но съветваме инвеститорите да избягват инвесициите в нея към този момент", препоръчва Виржиния Робърт, основател и президент на Constance Associes. Нейният технологичен фонд към днешна дата се представя по-добре от 99% от конкурентите си, следени от Bloomberg.

Основаната от милиардера Пони Ма през 1998 г. Tencent става изключително популярна сред инвеститорите, най-вече с бизнеса си с онлайн игри, системата си за онлайн разплащания и платформата за чат WeChat.

В последното десетилетие компанията успява да увеличи средните си приходи на годишна база с около 48%, което е повече от 35-те процента за Apple.

Основните въпроси днес са дали този ръст може да продължи, на фона на поевтиняващия юан и по-слабите прогнози за бъдещето на китайската икономика.

Основният източник на приходи за компанията – игрите, също е под заплаха, тъй като от март в Китай е налице забрана за одобрение на нови игри. Същото се отнася и за финансовия бизнес на компанията, който вече е силно регулиран, а това доведе до 20% спад на анализаторските очаквания за 2018 г.

От Tencent пренасочиха вниманието си основно към инвестиции в стартъп компании, като основните сектори са от онлайн търговия до споделени пътувания. Оттам също така купиха обратно акции за 108 млн. долара, сочат последните предоставени данни.

Въпреки лошите дни, голяма част от анализаторите прогнозират, че акциите на компанията ще поскъпнат с поне 60% в следващите 12 месеца.

„Смятаме Tencent за важна и голяма компания в китайската икономика, така както и преди", заявява съоснователят и главен изпълнителен директор на Cathay Innovation Денис Бериър, която управлява 1 млрд. долара. "Представянето на акциите няма да промени позицията ѝ на пазара", допълва той.

След спада от последните месеци, P/E съотношението за следващите 12 месеца на компанията се понижи от 42 на 23, което все още е по-високо от тези на Facebook или Alibaba, които се равняват на 17 и 22.

Да, акциите са евтини в момента, казва Мичел Грий от Lead Edge Capital - компания, която управлява 1.5 млрд. долара. „Това, което е евтино, може да поевтинее още", допълва той.