Първият и най-големият в света подводен ресторант Under е построен край крайбрежието на норвежкото село Боли в началото на 2018 г. През юли големи контейнери, пълни с вода, побраха огромна сграда, която след това бе потопена в Северно море на дълбочина 5.5 метра.

Не целият ресторант се намира под вода. Половината от сградата се издига на повърхността – точно като ледник.

7 месеца преди официалното откриване Under започна да приема заявки за резервации на маси. Първите гости ще могат да прекарат около 4 часа под водата – екип от готвачи под ръководството на Николай Елицгаард ще представи сезонните блюда.Собствениците на ресторанта уверяват, че храненето под вода е напълно безопасно. От променливото настроение на студеното Северно море гостите ще бъдат защитени със стени с дебелина 90 см, разработени от архитектурна компания Snоhetta.

Дизайнерите са убедени в своята разработка – те без нито капка страх „потопиха“ половината ресторант в морето.

За препоръчване е ресторантът да се посещава в лошо време. Тогава ще бъдете свидетели на фантастично зрелище – бушуващо море, гигантски вълни, дъжд – истинска драматична атмосфера, смята Руна Грансдал, главен архитект в компанията.

Стъпите ли в тези 16 хотела, забравяте пътя към дома си Защо вместо да търсите преживявания извън хотела, не се потопите в тях, избирайки място за настаняване, което ви кара да забравите пътя към дома?В ресторанта има три нива – най-високо са разположени гардеробът и вестибюлът, на средното ниво има бар, а на най-долното е зоната за хранене. Последната предлага стена-панорамен прозорец, през която може да наблюдавате морското дъно. Under е готов да приеме до 100 гости.

Освен място за хранене, ресторантът е и площадка за изследване. Морски биолози и други учени са заинтересовани да наблюдават подводния свят именно от Under, пише Forbes.