Водещите имена в световната пивоварна индустрия взимат спешни мерки за подсигуряване на запасите си от ечемик, който е основната съставка за производството на бира.

Причина за проблемите с доставките на суровината е глобалното затопляне, а според актуалните проучвания, усилията на компаниите от бранша може да се окажат недостатъчни, пише The Wall Street Journal.

Според авторите на изследването, публикувано в специализираното издание Nature Plants, това е първият опит за детайлен количествен анализ на производството на ечемик и на въздействието, което оказва върху него глобалното затопляне и засушаването в някои региони.

Според прогнозите на експертите, добивите на ечемик може да намалеят с между 3 и 17% до края на 21 век, в зависимост от това колко ще се промени климатът на планетата.

По-голямата част от ечемика се използва за производство на фуражи, а около 17% отиват за нуждите на глобалната бирена индустрия. Това означава, че спадът на добивите от тази култура ще има непропорционални последствия за сектора и може да доведе до поскъпване на кехлибарената напитка.

Изследователите са използвали компютърни модели и симулации за проектиране на климатичните тенденции до 2099 г.

"Хипотезата ни е, че фермерите ще успеят да се адаптират към плавните промени в климатичните условия, но няма да могат да се противопоставят на екстремните явления и катаклизми", смята климатологът Стивън Дейвис от Калифорнийския университет.

За моделиране на тези екстремни природни явления изследователите са идентифицирали засушавания и горещи вълни, които могат да възникнат по едно и също време на много места по време на активния сезон за отглеждането на ечемика.

Евентуалните проблеми с доставките на ечемик обаче не са единствената лоша новина за американските пивовари, които през 2017 г. отчетоха спад в продажбите от 1%, до общо 111 млрд. долара. Оказва се, че бирата е предпочитана от все по-малко американци.

Изследване на браншовата организация Beer Institute показва, че посетителите на заведенията в САЩ са предпочели да си поръчат бира в 49.7% от случаите, а в останалите са избрали друга напитка. За сравнение, в средата на 90-те години на миналия век този дял е близо 61%.

Освен това се забелязва нарастване на потребителския интерес към по-малко популярните марки и т. нар. "крафт" бири, което също поставя под натиск големите производители. През последното десетилетие само в САЩ бяха отворени буквално хиляди нови малки пивоварни.

Производството на бира датира от 13 000 години и винаги е било чувствително към промените в климата, защото разчита на постоянния достъп до прясна вода, ечемик и хмел, твърдят експертите. Генетичният анализ на семената на ечемика показва, че фермерите от хилядолетия са селектирали най-добрите сортове, така че да отговарят на условията, в които се отглеждат.

Този процес продължава и в наши дни. Водещият агроном на белгийската пивоварна AB InBev Джес Нюман, който отговаря за операциите й в САЩ, заявява пред WSJ, че компанията инвестира активно в разработката на нови сортове, адаптирани към новите климатични условия.

Според някои представители на индустрията, тези усилия ще бъдат достатъчни, за да гарантират доставките за в бъдеще. От Американската асоциация на пивоварите, в която членуват над 4500 малки "крафт" бирени компании, казват, че няма причини да се очакват сътресения, свързани със суровината.

Организацията финансира и собствени проекти за разработка и селектиране на по-устойчиви сортове.

"Не искам да омаловажавам ефектите от глобалното затопляне, но смятам, че производството на ечемик ще продължи да еволюира, да се усъвършенства и да се адапира", смята главният икономист на асоциацията Барт Уотсън.

Авторите на проучването на Nature Plants обаче не са чак толкова оптимистично настроени. Използваните от тях компютърни симулации са очертали пет основни сценария за това как ще се променят глобалните доставки на ечемик и как ще се отрази това на цената на бирата.

Оказва се, че в най-добрия случай на някои места по света, като САЩ и Китай, климатичните промени всъщност ще се отразят позитивно на добивите и те могат да нараснат с до 90%. Това увеличение обаче няма да е достатъчно, за да компенсира по-слабата реколта на останалите места по света.

Най-песимистичният сценарий пък предвижда драстично свиване на добивите на ечемик и почти двойно увеличение в цената на бирата. Това ще доведе до спад на потреблението с над 20% в САЩ и с около 10% в Китай, който в момента е най-големият бирен пазар в света.