Собственикът на популярната марка бира Corona - Constellation Brands, се очаква да инвестира 4 млрд. долара в най-големия производител на канабис в Канада - Canopy Growth. Сделката ще бъде най-голямата в индустрията за момента.

Миналата година Constellation инвестира 200 млн. долара в Canopy в сделка за производство на безалкохона напитка със съдържание на канабис.

Алкохолната компания иска да се възползва от разширяващата се легализация на наркотика.

След излизането на новината за сделката, акциите на Canopy, които се търгуват на борсата в Торонто, поскъпнаха с 30%, докато тези на Constellation поевтиняха на борсата в Ню Йорк с 6%.

Според двете компании, инвестицията ще позволи на Canopy да разшири обхвата на бизнеса си до "близо 30-те държави, в които употребата на канабис за медицински цели е законна".

С финансовата инжекция на Constellation, Canopy планира да разшири набора си от продукти и да произвежда ядивни десертчета, инхалатори и други.

В Холандия вече е законно да отглеждаш канабисДесет общини в Холандия вече имат официално разрешение от правителството да отглеждат канабис

Тя също така иска да разработи лекарства, базирати на канабиноидите, които предоставят по-безопасна алтернатива на някои често използвани медикаменти за болка, стрес, безсъние и псориазис.

"Тази сделка слага край на загрявката в нашия сектор ... сега е време да се действа с пълна сила," заяви главният изпълнителен директор на Canopy Брус Линтън.

Constellation, която произвежда и продава бира, вино и други спиртни напитки в САЩ, Канада, Мексико, Нова Зеландия и Италия, отбелязва, че правителстата по света вече са дали индикации за значителни промени в нагласите към канабиса и базираните на растението продукти.

През юни канадското правителство прие проектозакон, който на практика ще легализира пазара на канабис с развлекателни цели. Законът се очаква да влезе в сила през октомври.

С обявената инвестиция делът на Constellation в Canopy ще нарасне на 38%.

Сделката подлежи на одобрение от страна на регулаторните органи и се очаква да бъде финализирана не по-рано от края на октомври.