Сезонът на финансовите отчети на Уолстрийт започна с публикуването на резултатите на някои от водещите американски банки. От тях стана ясно, че повишаващите се лихвени проценти и стабилният икономически растеж се отразяват позитивно на финансовия сектор, пише Bloomberg.

JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley и Bank of America Corp отчитат по-високи печалби от нетния лихвен марж, въпреки че в инвестиционните им поделения резултатите не са еднозначни.

По принцип високите лихви могат да причинят затруднения на потребителите, които да им попречат да обслужват задълженията си, но всъщност отчетите на Wells Fargo & Co. и Citigroup Inc. показаха спад на обезценките за лоши кредити.

Това отново е благодарение на цялостния позитивен тренд в икономиката, пише още изданието.

Банкерите обаче остават притеснени за евентуалната ескалация на търговските конфликти и политическата несигурност, която може да доведе до проблеми в бъдеще.

Ето кои са петте ключови извода от финансовите отчети на американските банки, според Bloomberg:

1. Нетната печалба от лихви се повишава

Повишаването на основния лихвен процент от страна на Федералния резерв на САЩ помогна за подобряването на нетните лихвени маржове на банките - разликата между лихвите, които те изплащат върху депозитите, и тези, които начисляват върху раздадените кредити.

При JPMorgan и Wells Fargo нетният лихвен марж към края на септември 2018 г. достига рекордни равнища, този на Bank of America се повишава с 6%, до най-високото си ниво от 2011 г. насам, а същият показател за Morgan Stanley отчита ръст от 20% спрямо същия период на миналата година.

Лихвеният марж продължава да расте, въпреки че много от банките вече изплащат и по-високи лихви по депозитите.

Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън посочи, че хората трябва да свикнат с мисълта, че лихвите ще се повишават. "Нуждаем се от това, особено когато икономиката върви нагоре", заяви той.

2. Печалби от търговията с акции и загуби от облигациите

Резултатите на банките от търговията с акции на капиталовите пазари са позитивни, докато приходите от сделките с облигации и други ценни книжа с фиксирана доходност като цяло намаляват.

JPMorgan регистрира общи приходи от търговия с финансови инструменти в размер на 4.4 млрд. долара, който до голяма степен се дължи на ръста на сделките с акции с цели 17 на сто на годишна база. Търговията с облигации обаче постига по-слаби резултати от очакваното.

Същата е и ситуацията при Goldman Sachs, където приходите от търговия с акции се увеличават с 8%, до 1.8 млрд. долара, надвишавайки прогнозите на анализаторите, докато тези от облигационните сделки падат с 10 на сто.

Единственото изключение е Citigroup, чиито приходи от търговия с инструменти с фиксирана доходност се увеличават. От банката смятат, че това се дължи на повишената активност на техните клиенти през септември, когато Фед повиши лихвените проценти.

3. Качеството на потребителските кредити

Обикновено потребителите, които са натрупали твърде много задължения, започват да изпитват проблеми с повишаването на лихвените равнища. През третото тримесечие на 2018 г. повечето банки отчитат спад на лошите кредити в своите портфейли.

И Wells Fargo, и Citigroup понижават нивата на провизиите за необслужваните заеми с 13%. Тези на JPMorgan пък са с половин милиард долара по-малко от прогнозите на експертите.

"От една страна, тези резултати се дължат на повишаването на дисциплината на самите потребители, а от друга - на по-доброто управление на балансите от страна на банките. Днес е много по-трудно да вземеш потребителски кредит, отколкото преди години", смята Марк Доктороф от Mitsubishi UFJ Financial Group.

4. Какво се случва с инвестиционното банкиране?

Morgan Stanley и Goldman Sachs отчитат ръст на приходите от инвестиционния бизнес съответно с 15 и 10% през третото тримесечия, което води и до по-високи печалби, докато при повечето от останалите американски банки резултатите в този сегмент са по-слаби от очакваното.

Дилърите на Goldman изненадаха приятно новия си изпълнителен директор Дейвид Соломон, който прекара цяло десетилетие начело на отдела за инвестиционно банкиране. Към края на септември приходите от този бизнес възлизат на близо 2 млрд. долара, докато консенсусната прогноза на анализаторите бе за около 1.75 млрд.

И Goldman, и Morgan Stanley печелят от ръста на първичните публични предлагания, като в същото време успяват да устоят на забавянето в сегмента на дълговите ценни книжа.

5. Макроикономическите рискове

Компаниите от Уолстрийт неколкократно изразиха своите опасения от геополитическото напрежение и щетите, които то може да нанесе върху икономиката. Търговският конфликт между САЩ и Китай е заплаха за някои от ключовите двигатели на растежа, а в Азия може да се очаква драстичен спад на активността в IPO сегмента, смята финансовият директор на Morgan Stanley Джонатан Прузан.

Джейми Даймън от JP Morgan също предупреждава за предизвикателствата, свързани с търговските конфликти, затягането на монетарната политика, Брекзит и дълговите проблеми на Италия и ескалацията на напрежението в отношенията със Саудитска Арабия.

"В момента има осем или девет глобални рискови фактора. Разбира се, те може и да не се отразят на американската икономика, но все пак съществува такава вероятност. И никой не би трябвало да е изненадан, ако нещо подобно се случи", заяви той.