Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличаващото се население на големите градове, както и годините след кризата, в които строителството почти бе замръзнало, доведоха до недостиг на нови имоти на пазара. Същевременно пониженията на лихвите по кредитите до рекордно ниски стойности ги направиха особено изгодни за покупката на нов имот.

А насреща нямаше голямо предлагане, което бързо доведо до двуцифрен ръст на цените на жилищата. Но наемодателите също повишиха исканите суми за своите имоти.

Ако сте разглеждали наскоро офертите за наеми, по всяка вероятност са ви направили впечатление суми от около 300-400 евро за едностайно или двустайно жилище, или пък над 500 евро за тристайни апартаменти.

В един от новите квартали на София в момента се предлага под наем двустайно жилище срещу 830 лв., равняващи се на 440 евро.

При положение че можете да си позволите да плащате подобна месечна сума, то може би е добре да се замислите за кредит от около 150 000 лв., с които да купите имот.

Да, ще го изплащате 20 г., но при положение че желаете трайно да се установите в София, например, това наистина си е добра инвестиция.

Да очакваме ли бум на сделки с имоти до края на 2018 г.?Статистиката подсказва, че можем да очакваме около 70 хил. сделки до 31 декември


Тук обаче следва да имаме няколко неща предвид.

Очакванията на експертите са, че през 2019 г. лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре. Това по всяка вероятност ще означава между 50 и 100 лв. над настоящата ви вноска, ако лихвата се повиши с 0.5 или 1%.

Дали това ще е камъчето, което може да ви препъне?

Имайте предвид, че това е дългосрочен ангажимент, обикновено за около 20 г. Да, вече няколко банки предлагат и кредити за 30 г., но на колко години ще сте вие след този период? А дали доходите ви ще са същите, т.е. ще имате ли възможност да погасявате задълженията си?

Ето защо кредитни експерти предпоръчват да изплащаме по-големи суми в разцвета на кариерата ни, а когато имаме възможност, и да намаляваме главницата с допълнителни вноски.

Имотите в София – къде и с колко поскъпват за последните 3 г.Вложенията в имоти се оказват едни от най-доходните в последните години


Разбира се, наем или заем е въпрос, който е различен за всяко домакинство. При положение че разполагате с пари в брой, но имате бизнес идея, с която в бъдеще ще можете да си позволите новото жилище, при това без заем, тогава не го мислете.

Това, че живеете под наем, може да се разглежда и като временно решение с цел по-добро бъдеще.

Изборът е ваш, но едно е сигурно – лихвите по кредитите вече удариха дъното. И запомнете - по-ниски лихви по кредитите обикновено означават и скъпи имоти.

Както и обратното - скъпи кредити и ниски цени на имотите, което бе наблюдавано в годините след световната икономическа криза от 2008 г.