Волатилността на пазарите по света през този месец се оказа достатъчна, за да възстанови силния интерес към златото.

Цената на благородния метал скочи с 3.2%, до над 1 230 долара през този месец, като акциите на компаниите за добив на злато Randgold и Fresnillo постигнаха двуцифрено увеличение на борсата в Лондон, предава Financial Times.

Настоящият засилен интерес към златото е в контраст с това, което се случи, когато за последно щатските пазари изживяваха спад през февруари тази година. Тогава ценният метал завърши месеца със спад от 2%.

Според анализ на Джони Тевес от UBS, цената на златото през последните няколко седмици демонстрира, че активът бавно, но сигурно се завръща в позицията си на „убежище”.

„В краткосрочен план, спад при долара, слабо представяне на акциите или евентуална лека корекция на данните за САЩ могат да се окажат катализатор за златото”, се посочва в анализа.

Паладият на крачка от рекордМеталът в момента се търгува на по-малко от 120 долара от стойността на златото, което е най-малката разлика между паладий и злато от 2004 г. насам


Златото може да достигне цена от 1 300 долаза за тройунция, но едва ли ще достигне 1 700 долара за тройунция – нещо, което се случи през 2011 г., според Мариса Хернандез, анализатор в Neuberger Berman.

Акциите на компаниите за добив на злато поскъпват с 11% през този месец, сочи индексът NYSE Arca Gold Bugs.

„Това демонстрира, че златните акции могат да се представят добре, когато има проблеми”, посочваТрей Рейк, пртфолио мениджър в Sprott.