Унгарската централна банка е увеличила златните си резерви 10 пъти, информира Bloomberg.

Това се случва само месец, след като Полша купи най-голямото си количество злато от 1998 г. насам.

Днес резервите на Унгария вече са 31.5 тона спрямо 3.5 тона само за преди месец, което означава, че златото вече има 4.4% дял в общите резерви на страната.

Оттам изтъкват като причина нуждата от подобряване на сигурността на резервите си.

Управителят на централната банка Дьорд Матолчи заяви, че в миналото страната е била сред най-големите производители на злато в света, докато заместникът му Мартон Наги отказа да коментира дали резервите на страната от злато са нараснали в последния месец.

Унгария е поредната държава в ЕС, която се обръща към покупката на злато в последните месеци, като от информацията на сайта на централната банка става ясно, че това са първите покупки на злато от 1986 г. насам.

Централната банка на Унгария се запасява с муниции и оръжиеБанката е закупила 200 000 патрона и 112 пистолета за своята охранителна компания заради нарасналите


Притежаваните от страната днес 31.5 тона злато се равняват на 1.24 млрд. долара по текущи цени. Златото вече е пристигнало в Унгария, поясниха оттам, като публикуваха и снимка на сайта си.

Полша, от своя страна, купи 9 тона злато през юли и август тази година, а от началото на 2018 г. най-сериозен ръст се отчита при Русия, Казахстан и Китай.

Въпреки придобиването на 28 тона злато за месец, Унгария все още е далеч от топ 50 на държавите с най-големи златни резерви.

Начело в това подреждане са САЩ и Германия, докато в последните години Русия купува по средно 20 тона всеки месец.

България в момента притежава 40.4 тона злато, което поставя страната ни на 47-а позиция в света по златни резерви.