Китай произвежда по двама милиардери на седмица, сочи доклад на швейцарската банка UBS и PwC, цитиран от BBC.

Броят на милиардерите в страната записва нетен ръст от 318 до 373 души, които притежават общо състояние от 1.12 трилиона долара към края на 2017 г.

Според доклада, Китай е водещата страна в света по отношение на броя предприемачи, които създават благосъстояние.

Общото състояние на милиардерите в целия свят нараства с 19%, до рекордните 8.9 трилиона долара, разделени между 2 158 души.

Докладът показва, че при китайските милиардери има най-голямо текучество.

През миналата година 106 китайци са станали милиардери, но в същото време 51 души са изпаднали от милиардерския списък, което демонстрира нагледно рисковете, свързани с това да правиш бизнес в Китай.

„През последното десетилетие китайските милиардери са създали едни от най-големите и успешни компании, повишавайки жизнените стандарти”, казва Йосеф Стадлер, директор в UBS Global Managiment.

„Но това е само началото. Китайското огромно население, технологичните иновации и растежа на продуктивността, комбинирани с правителствената подкрепа, осигуряват безпрецедентни възможности не само за изграждането на бизнеси, но и за промяна на живота на хората към по-добро”, казва той.

От UBS и PwC посочват, че вече има повече милиардери в Азия, отколкото в САЩ. Ако тенденцията се запази, те ще имат по-голямо общо благосъстояние от милиардерите в САЩ в срок до три години.

11 държави по света, където до 5 г. ще има над 1 млн. милионери100% ръст на милионерите се очаква в Русия


97% от китайските милиардери сами са натрупали богатството си в множество сектори, като технологии и търговия.

Докладът сочи, че Южна и Северна Америка си остават регионите с най-висока концентрация на милиардерско богатство, но темпът на растеж на благосъстоянието се забавя.

През 2017 г. САЩ са създали 53 нови милиардери спрямо 87 души година по-рано.

В Европа броят на милиардерите скача със 16 броя, до 414 души към края на 2017 г.