Бил Гейтс - съосновател на Microsoft, е име, което вдъхновява поколения предприемачи.

Но всяко правило си има изключения.

Китайският милиардер и основател на Alibaba Джак Ма изобщо не е харесвал Гейтс, когато стартирал империята си.

„Когато бях млад, мразех Бил Гейтс, защото мислех, че Microsoft взимат за себе си всички възможности”, казва Ма по време на изложение за иновации в Тел Авив, Израел.

"IBM, Oracle, те взимат всички възможности”, продължава председателят на борда на директорите на Alibaba, цитиран от CNBC.

Когато Ма стартира Alibaba през 1999 г., истински вярва, че цените на услугите на големите компании правят доста трудно развитието, на който и да е било стартъп, ограничавайки достъпа до технологии.

Скоро след това обаче осъзнал, че Гейтс или някой измежду другите големи технологични имена, не носи основната вина за това. По думите на Ма, той разбрал, че сам блокира перспективите си, използвайки големите компании за извинение пред себе си, както правят много начинаещи предприемачи.

„Повечето хора продължават да се оплакват”, отбелязва Ма. „Но ако можете да се справите с оплакването, ако решите проблемите, тогава всъщност това се превръща във възможност”, кава той.

Според Джак Ма, това означава, че бизнесите трябва да намерят начин да използват по-прости и евтини технологии, за да могат да се конкурират на пазара.

„Разходите за IT услуги бяха твърде високи за нас, така че трябваше да създадем иновации. Трябваше да проектираме технология, която е достатъчно проста”, казва той.

„Това е. Бяхме принудени”, посочва той.

Повечето иновации се случват, „не защото хората искат, а защото са били принудени”, продължава милиардерът.

Милиардерът Джак Ма се подготвя за живота след Alibaba“Мисля, че някой ден и то скоро, ще се върна към учителската професия. Това смятам, че е нещо, което мога да правя много по-добре от това да съм главен изпълнителен директор на Alibaba”


Откакто осъзнал това преди две десетилетия, Ма създал близка връзка с Бил Гейтс, като често посочва фондацията му за извор на вдъхновение за собствената си „благотворителна дейност.

Въпреки всички ласкави думи, между двамата милиардери е останало съперничество.

През миналия месец, когато Ма обяви напускането си на Alibaba, каза, че е направил поне едно нещо по-добре от конкурента си в лицето на Гейтс.

„Никога няма да мога да съм толкова богат, но едно нещо, което мога да направя по-добре от него, е да се пенсионирам по-рано от него”, добавя Ма.