Във Financial Times се появи интересен материал за рекламните агенции, които не се адаптират към нуждите на съвременния бизнес на медийните агенции.

За пореден път тази тенденция бе потвърдена от финансовия отчет на най-голямата рекламна агенция в света - британската група WPP.

Изпълнителният директор на WPP Марк Рийд призова за "радикално мислене" в опита си да промени негативния тренд за компанията. Прогнозата за финансовите показатели отново бе понижена в първия финансов отчет, който фирмата публикува, след като Рийд пое поста от своя предшественик Мартин Сорел, съобщава Financial Times.

В отчета се посочва, че компанията продължава да изпитва трудности заради свиването на рекламните бюджети на клиентите и структурните промени в индустрията. В края на миналата седмица акциите на WPP поевтиняха с близо 15% до най-ниските си нива за последните пет години.

Рекламните приходи на компанията за третото тримесечие на годината отчетоха спад от 1.5%, който бе по-силен от очакваното. Според Марк Рийд основна причина за по-слабите резултати са радикалните промени, през които преминава рекламната индустрия. Все повече компании предпочитат да насочват рекламните си бюджети директно към онлайн платформите. "WPP не работи", казва още Рийд.

Очевидно компаниите в групата WPP са пропуснали да адаптират бизнеса съм към увеличаващите се нужди на клиентите си в дигиталната среда. Любопитно е, че на фона на всички основни конкуренти (Publicis, Dentsu, OMD, Universal), единствено WPP показва тези отчайващи резултати и негативен тренд.

"В миналото ние не успяхме да се адаптираме достатъчно бързо, усложнихме процесите твърде много и не инвестирахме достатъчно в основното ядро на нашия бизнес. Тази година предприехме редица стъпки, за да наваксаме това изоставане", заяви Марк Рийд.

Акционерите на WPP бяха най-силно притеснени от занижаването на очакванията за оперативния маржин на компанията, който е основният показател за нейната рентабилност. В актуалната прогноза се посочва, че той ще се понижи с между 1 и 1.5% през 2018 г. В началото на годината се очакваше той да остане без промяна, а в отчета за шестмесечието предвижданията бяха за спад с 0.4 на сто.

Групата на WPP, който притежава много от водещите марки в рекламния бизнес, включително Mediacom, J Walter Thompson, Ogilvy & Mather и GroupM, загуби няколко важни клиента в последните месеци. Криейтив поделението на Ford се отказа от услугите й след продължилата една година ревизия на взаимоотношенията. American Express, HSBC и American Airlines също пренасочиха голяма част от рекламните си бюджети извън агенцията.

През април тази година WPP стартира програма за преструктуриране, която има за цел да опрости мрежата на дъщерните си агенции и процеса по продажба на рекламни пакети, така че да улесни в максимална степен своите клиенти и да им предостави възможно най-подробна отчетност. Компанията "изчисти" и инвестионния си портфейл, разделяйки се с миноритарните си дялове в компании и сектори извън основния й бизнес. Според Марк Рийд това е донесло постъпления от 704 милиона паунда и е допринесло за понижаване на нетните задължения с 925 милиона паунда.

Групата осъществи сливане на дъщерните си агенции VML и Young & Rubicam и обяви, че ще продаде част от дела си в компанията за медийни изследвания Kantar.

Общите приходи на WPP за третото тримесечие се понижават с 0.8 на сто до 3.75 милиарда британски паунда. Най-силното понижение се наблюдава в северноамериканското поделение на групата, където постъпленията от реклама падат с цели 3.5 на сто спрямо същия период на миналата година.

В България WPP се представлява от брандовете Ogilvy, Mindshare, Mediacom, Wavemaker, като управлението им се осъществява чрез лиценз. Именно Mediacom наскоро загуби един от най-големите си клиенти - GlaxoSmithKline.