Отговорът на този въпрос е ясен и той е „Да“, но към момента явно скоростта на този процес е по-бавна, отколкото очакванията на експертите от сектора.

Какво се случи в последните месеци?

В петък от БНБ информираха, че разрешават преобразуването чрез вливане на ТБ Виктория в Инвестбанк. Така банките у нас остават с една по-малко, вече и официално. Очаква се единствено самото вписване в Търговския регистър.

В началото на август стана ясно, че френската група Сосиете Женерал е взела решение да продаде мажоритарния си дял в Сосиете Женерал Експресбанк на Банка ДСК.

Финализирането на сделката се очаква през следващите няколко месеца, като преди това следва да изчакаме одобрението на съответните банкови, финансови и защитаващи конкуренцията регулатори.

Същевременно, очакваният избор на нов собственик за Банка Пиреос България все още се бави. Плановете бяха разкрити от главния изпълнителен директор на институцията Христос Мегалу, който пред медиите съобщи през юни, че най-голямата по размер на активите банка в Гърция планира да продаде активите си на Балканите.

Тук се включват дъщерните компании в България, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, като всичко това трябва да се осъществи до 2020 г.

Въпреки очакванията, че новият собственик ще бъде обявен през юли или август тази година, в гръцките медии и до днес липсва подобна информация.

Сред спряганите в родните медии кандидати са както Пощенска банка, която закупи Алфа Банк, така и Инвестбанк и Българо-американска кредитна банка, които останаха на финалната права при покупката на ТБ Виктория.

Да, Банка ДСК вече придоби друга от големите банки у нас – Сосиете Женерал Експресбанк, но друг от големите трезори у нас – Райфайзенбанк, изглежда също се оглежда за разрастване чрез придобиване.

Raiffeisen Bank International AG планира инвестиции на Балканите, като те могат да бъдат както капиталови, така и директно да представляват придобиване на банки в региона.

Плановете на австрийската банкова група включват пазарите на България, Сърбия и Румъния. Това посочи главният финансов директор на компанията Мартин Груел пред Bloomberg преди седмица.

Raiffeisen Bank International AG е представена у нас от Райфайзенбанк (България) EАД.

Австрийската група, която е третата по големина в Източна Европа, продаде бизнеса си в Полша по-рано през тази година. Сега изглежда, че свежият капитал от сделката ще бъде насочен към нови възможности.

Или иначе казано – капиталът е наличен, възможностите – също. Консолидацията несъмнено ще донесе сериозни размествания сред големите институции у нас.

Въпрос на време, както и на несбъдване на прогнозите на част от анализаторите, че евентуална нова криза вече чука на вратата ни. Но дори и това да се случи – сделките просто ще бъдат осъществени на по-ниски цени.