Климатичните промени неизбежно и все по-видимо оказват въздействие върху всички сфери на живота на хората по цял свят. Ето защо трябва да знаем повече за функционирането на климата на нашата планета и за настъпващите изменения в него.

Само така можем да променим поведението си и да намалим вредното въздействие от човешката дейност върху климата. С това разбиране от 2010 г. насам Фондация БНП Париба развива своята мащабна програма „Климатична инициатива“, която подкрепя изследванията на климата и споделя с обществото последните научни резултати по достъпен начин.

Тематичната изложба КЛИМАТЪТ НА 360° е създадена като част от този диалог. Стъпвайки на последните научни данни, анализи и симулации, изложбата обръща внимание на четири основни теми: резултати от климатичните измервания; причините за глобалното затопляне; прогнози на учените за развитието на потенциалните сценарии и възможните превантивни мерки.

Сред официалните гости на откриването на изложбата на 30 октомври във Френския институт в България бяха заместник-министърът на културата Румен Димитров; Фабиен Флори, директор на Френски институт в България и представител на Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България; председателят на Българската академия на науките проф. Юлиан Ревалски; изпълнителният директор на Фондация БНП Париба Жан-Жак Горон; началникът на отдел „Климат и енергия“ към Столична община инж. Антония Новакова и директорът на БНП Париба за България Кристоф Деру, както и климатолозите проф. Валери До и д.п.н. Хулиан Виямайор Морено, изследващи движението на въздуха, известно като „клетката на Хедли“.

КЛИМАТЪТ НА 360° вече е гостувала в над 15 държави по цял свят и може да бъде видяна в България за първи път до 20 декември 2018 г. - всеки делничен ден* между 09:00 и 18:00 часа в Салона на БНП Париба в София (бул. Цар Освободител 2).

Паралелно, от 05 до 08 ноември домакините от БНП Париба, в партньорство с Френския институт в България, организират тематична филмова панорама със свободен вход. Нейната програма включва три вълнуващи филмови разказа за красотата на Земята, климатичните промени и връзката между човечеството и неговия глобален дом: Humans and the Land, Антарктида - Бялата любовница и Chasing Coral .

КЛИМАТЪТ НА 360° е изложба на CITÉ DES SCIENCES ET DE L'INDUSTRIE, пространство на Universcience. Изложбата се осъществява с подкрепата на Фондация БНП Париба и в партньорство с Програма „Околна среда“ на ООН, Посолство на Франция в България, Френски институт в България и Столична община.

* В периода 14 - 23 ноември изложбата временно няма да бъде достъпна заради друго събитие в пространството.