Италианският антимонополен орган е разпоредил на нискотарифните авиопревозвачи Ryanair и Wizz Air временно да преустановят въвеждането на новата политика за таксуване на ръчния багаж на пътниците, която влиза в сила от днес.

"Да искаш да ти се плаща повече за основен елемент от договора за въздушен транспорт, какъвто е ръчния багаж, представлява измамно представяне на истинската цена на самолетния билет и вреди на сравняването на цените между превозвачите, което пък подвежда потребителите," се казва в изявлението на антимонополния остров.

От органа за защита на конкуренцията също така добавят, че „с цел да предпазят потребителите са взели решение за временното спиране на новата политика за ръчния багаж на нискотарифните превозвачи Ryanair и Wizz Air".

Ryanair: Ръчният багаж вече ще се плащаНискотарифният превозвач Ryanair обяви, че слага край на безплатния ръчен багаж до 10 килограма

И двете компании решиха, че вече ще позволяват на пътниците да носят със себе си на борда на самолета само една малка чанта, която трябва да се побира под седалката пред тях. Това пък разгневи различни организиции за защита на потребителите, които отнесоха въпроса до антимонополния орган.

Испанската асоциация за защита на потребителите Facua организира сходен протест в края на август пред испанските власти.

Wizz Air с нови правила за багажаОт 1 ноември всеки клиент на Wizz Air ще има право да носи на борда един безплатен ръчен багаж (40x30x20 см), а пътниците, които закупят Wizz Priority, ще могат да качат на борда и багаж с колелца (55х40х23 см)

От Ryanair обявиха за своето решение за багажа на 24 август, изтъквайки като причина ограничаване на забавянията при бординга на самолата.