Заемите от небанкови финансови институции, известни у нас и като "бързи кредити", са един от най-удобните начини за покриване на непредвидени разходи. Те обаче имат своята специфика и не са подходящи за дългосрочни финансови цели.

Бързите кредити се делят на два основни типа - кредити до заплата и кредити на вноски. При първия средствата обикновено се отпускат със срок от максимум 30 дни, като погасяването на главницата и лихвата става наведнъж, на датата на падежа. Кредитите на вноски пък могат да бъдат със срок до няколко месеца, а погасяването им е подобно на това при банковите потребителски кредити, като най-често става с равни анюитетни месечни вноски.

Едно от предимствата на този тип финансиране е много по-облекченият режим на отпускане и липсата на бюрокрация. Обикновено небанковите кредитни компании изискват далеч по-малко документация и обезпечения от кредитополучателите. Сроковете за одобрение и усвояване на кредитите в общия случай също са доста по-кратки.

Има обаче определени ситуации, в които те със сигурност НЕ са подходящи. Най-често проблеми могат да възникнат, когато с този тип заеми се финансират дългосрочни цели, а в най-лошия случай - за погасяване на друг кредит.

Освен лихвата, кредитните институции начисляват различни други такси – за разглеждане на документи, за експресно одобряване, за поръчители, за донасяне на парите вкъщи и т.н. Всички те, заедно с лихвата, формират общите разходи по кредита, или т. нар. ГПР. Хубаво е да се информирате за всички допълнителни разходи, преди да изтеглите заем от небанкова финансова институция. Условията при отделните компании могат да се различават драстично.

Вижте повече за петте най-важни неща, които трябва да знаете за бързите кредити, в материала на Kredit.bg.