За повечето хора финансовите детайли и параметри на кредитните продукти представляват сложна материя. Непознаването й може да доведе до много проблеми и неприятности, а тегленето на кредит - да се превърне в истински кошмар.

Именно в тези ситуации на помощ идват кредитните консултанти. Тяхната цел е да определят възможно най-точно какъв кредит е подходящ за клиента, така че да не поставя в риск неговото финансово състояние.

"Кредитната консултация е напълно безплатна за клиента. Когато преди 12 години стартирахме този бизнес модел в България, успяхме да договорим цялата цена на нашата услуга да се поема от банките.

Така че, освен че спестяваме време на клиента да обикаля по банките, му помагаме да мине без проблеми целия процес на кредитиране, даваме му ценни съвети как да структурира кредита си, за да няма проблеми с обслужването му, договаряме преференциални за него условия по кредита и не го товарим с никакви допълнителни разходи", обяснява Тихомир Тошев, който е изпълнителен директор на най-големия кредитен консултант в България Кредит център.

По думите му клиентът получава минимум три оферти за кредит, но много често, за да е спокоен, че наистина прави най-добрия избор, му се дава избор от пет и повече оферти.

Според неговите наблюденияq най-голяма нужда от помощ имат клиентите, теглещи ипотечни кредити. Този тип заеми са за големи суми, които варират от 80 000 лева в по-малките градове до 200 000 лева в големите градове и столицата, както и за дълъг период - най-често между 20 и 25 години.

Ако не бъдат изтеглени при най-добри условия и добра преценка за месечните разходи по тях, могат да доведат до проблеми в обслужването след време или по-голямо оскъпяване на кредита и излишни разходи.

Бизнесът също често ползва кредитни консултанти, които да му помогнат да структурира кредитите си за инвестиции или оборотни средства.

"Свободните професии често са наши клиенти, както за лични заеми, така и за кредити свързани с професионалната им дейност. За потребителски кредити клиентите ни ползват, когато искат да изтеглят по-големи суми – обикновено над 10 000 лева", казва Тихомир Тошев.

Повече за кредитните консултации можете да прочетете в материала на Kredit.bg