Подразделението за облачни технологии на Аlibaba ще бъде "основният бизнес" на компанията в бъдеще, заяви главният изпълнителен директор Даниел Жанг пред CNBC.

"Вярваме, че всеки бизнес в бъдеще ще използва облака. Щастливи сме да изградим тази облачна инфраструктура в новата дигитална ера и да подкрепяме всякакви компании," каза Жанг.

"Мисля, че облакът ще е основният бизнес на Alibaba в бъдеще," добави той.

Бизнесът с облачни технологии на китайския гигант в онлайн търговията се разраства със светкавични темпове, като приходите от него възлизат на 5.67 млрд. юана (около 820 млн. долара) за третото тримесечие, което представлява увеличение с 90% на годишна база.

Облакът е допринесъл със 7% от общите приходи на компания за същото тримесечие, в сравнение с 5% година по-рано.

Жанг не предоставя конкретни данни за ръста, нито таргети за приходи при облачните технологии и не назовава конкуренти на компанията в световен мащаб. В облачните технологии обаче вече доминират гиганти като Amazon и Microsoft.

Милиардер: Учете това, за да сте високо платени в бъдеще Джак Ма, основател на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba, вижда сериозни промени на хоризонта


Alibaba разрасна дейността си с облачни технологии извън Китай през последните две години и половина. Компанията отвори нови дата центрове по цял свят, най-вече в Азия и Европа. Наскоро Alibaba отвори дата център и във Великобритания, където конкурентната Amazon вече има силно присъствие.

Подразделението за облачни технологии на Amazon - Amazon Web Services (AWS), е далеч по-голямо от китайския си конкурент в момента. AWS генерира 6.68 млрд. долара продажби през третото тримесечие.

Alibaba гледа на облачните технологии като на начин да диверсифицира бизнеса си извън продажбите на дребно, по подобие на Amazon, която направи това преди повече от десетилетие.

Освен това Alibaba следва и една нова стратегия, при която се опитва да комбинира онлайн продажби с физически магазини. Тя включва също така доставка на храна и собствена логистична мрежа.

Компанията също така обяви планове по-рано през годината да проектира собствени чипове, свързани с изкуствения интелект. Те ще се използват в сървъри, обработващи огромни количества от данни, което може да помогне на Alibaba при разрастването на подразделението й за облачни технологии.