Стан Лий - един от хората, стоящи зад империята Marvel Comics, почина на 95-годишна възраст, предава CNBC.

Лий е създател на дузина супергерои, сред които Spider-Man, X-Men, the Avengers, Fantastic Four и Black Panther.

Персонажите са популярни по цял свят, а през последните около 10 години стоят в основата на високобюджетни холивудски продукции, повечето от които са заснети от гиганта Disney, който придоби Marvel през 2009 г. за сумата от 4 млрд. долара.

В материал, посветен на Лий от началото на тази седмица, Marvel и Disney отдават почит на кариерата на легендарния създател на комикси. „Всеки път, когато отворите комикс на Marvel, Стан ще бъде там”, се посочва в текста.

Робърт Игър, председателят на Борда на директорите на Disney и изпълнителен директор на компанията, посочва: „Стан имаше силата да вдъхновява, да забавлява и да осъществява връзка. Нивото на неговото въображение бе единствено надминато от големината на неговото сърце”.

Работата на Лий по създаването на супергероите на Marvel обхваща 1960-те и 1970-те години на миналия век. Но до наши дни Стан Лий бе тясно обвързан с всички филми на Marvel.

Стан Лий е известен с това, че неговите комиксови герои изпитват емоции, като ревност, завист и прочее неща, които до преди това не са били свързвани със супергероите.

Лий е ветеран от Втората световна война, като е служил в свързочните военни части.

Топ 10 на филмите с приходи над 1 млрд. долараКолко от тях сте гледали?

Съосноваелят и изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който в миналото е говорил за интереса си към визуалните изкуства, също бе сред знаменитостите, които отдадоха почит на кариерата на Лий и изразиха съболезнования.

Запитан през 2014 г. дали филмите по комикси не водят до пренасищане на Холивуд, Лий отвръща, че все още не е така.

„Мисля, че те ще продължават да излизат, докато ние влагаме добри сюжети в тях”, добавя той.