На практика всеки голям град в света има своите "туристически" части, но съществуват и населени места, които наистина разчитат на туризма, за да стимулират икономиката си.

Има много градове, които са популярни сред туристите. Банкок в Тайланд, например, е сред най-посещаваните в света от хора, търсещи приключения.

Въпреки това, Канкун, Мексико, е най-голямата туристическа дестинация, когато става въпрос за брутен вътрешен продукт, съобщи Lonely Planet.

Според доклад на Световния съвет за туризъм и пътувания (WTTC), пуснат през октомври, туризмът представлява почти половината - приблизително 49.6% от БВП на града.

В класацията следват Маракеш, Мороко, с 30.2% дял от БВП за туристическата индустрия, Макао, Китай (29.3%), Орландо, Флорида (18.7%), Анталия, Турция (17.6%) и Дубровник, Хърватия (17.4%).

Анализът на WTTC също така показва, че посещенията на градове вече представляват 45% от световните международни пътувания.

10 уникални места, на които да прекарате ваканцията сиОт планина през море до мегаполиси

Всъщност през последното десетилетие пътниците все повече се насочват към нови градски дестинации, което, според WTTC, се дължи на "нарастващата свързаност и богати културни ценности", посочва T+L.

Организацията прогнозира, че Пекин и Париж ще останат втората и третата по големина градски дестинации през 2027 г., въпреки че Париж ще бъде наполовина по-малък по размери от Шанхай.

Този доклад е в съответствие с друг, изготвен от Euromonitor International, според който Китай ще измести Франция като най-популярната дестинация в света.