Уорън Бъфет продължава да залага на големите американски банки.

През последното тримесечие Berkshire Hathaway е взела дял от 4 млрд. долара в JPMorgan Chase, сочат документи, подадени до щатските регулатори, предава CNN.

Berkshire Hathaway увеличава инвестициите си и в Bank of America, Goldman Sachs, BNY Mellon и US Bancorp, като в същото време е намали участието си в Wells Fargo.

Бъфет има дългогодишни добри взаимоотношения с изпълнителния директор на JPMorgan Джейми Димон. Той си партнира с него, както и с шефа на Amazon Джеф Безос, по нов проект, насочен към осигуряването на здравеопазване за служителите на компаниите, като освен това препоръча на инвеститорите да прочетат годишното обръщение на Димон.

В интервю за Yahoo Finance по-рано през тази година Бъфет изразява съжаление, че не е инвестирал в JPMorgan по-рано.

„Трябваше да инвестирам. Твърде очевидно е. Имам предвид, че това бе една чудесно управлявана операция. И беше доста евтино, точно както и някои други бяха”, казва Бъфет, добавяйки, че лично притежава акции от JPMorgan Chase.

Големите банки са на силна печалба през тази година, въпреки че акциите им изостават от ситуацията на пазара.

Анализаторите посочват, че ситуацията на пазара е повлияна от повишаващата се доходност по облигациите, търговските търкания и нарасващата конкуренция от небанковите кредитори, въпреки че някои казват, че секторът е подценен.

Бъфет е увеличил дела си и в Apple през периода, която е и най-голямата позиция на Berkshire Hathaway.