Въоръжен с инкрустиран с диаманти пистолет, мексиканският наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гузман разчитал на безпощадни кръвопролития и подкупи, за да поддържа мултимилиардната си наркоимперия, свидетелства тази седмица бивш ръководител в неговия картел по време на делото срещу Гузман в Ню Йорк.

В третия си ден на свидетелската скамейка Хесус Самбада заяви пред съдебните заседатели, че стрелбата и подкупите са били ключови компоненти от бизнес модела на картела Синалоа.

На съдебните заседатели бе показан пистолетът с инициалите на Гузман, докато свидетелят описваше бруталните начини, по които картелът се разправял с различни заплахи и лични обиди.

Самбада научил от своя по-възрастен брат - един от лидерите на картела Синалоа Исмаел "Ел Майо" Самбада, че през 2004 г. среща между Гузман и негов конкурент на име Родолфо Фуентес завършила лошо, след като последният не стиснал ръката на Гузман.

След това Гузман дал ясно да се разбере, че иска Фуентес да бъде убит и в крайна сметка поръчал убийството му.

Съпругите на бивши наркобосове разкриват как са криели парите сиБратята близнаци от Чикаго Маргарито и Педро Флорес помогнаха за ареста на един от най-опасните наркотрафиканти в света – Хоакин „Ел Чапо“ Гузман


През 2008 г. бил убит и полицейски командир, който разправял на хората, че "ще довърши моя брат и Ел Чапо". Друг наркопласьор пък бил убит с дъжд от куршуми от Ak-47, които почти го обезглавили, според свидетелските показания на Самбада.

Самбада също така разказа как, след като научил от свой платен информатор в полицията, че властите са близо до залавянето на Гузман, картелът платил 250 000 долара подкупи и операцията била прекратена.

Гузман, който бе екстрадиран от Мексико в САЩ през миналата година, не се признава за виновен по обвиненията в трафик на наркотици. Ако бъде признат за виновен, той може да получи доживотен затвор.