Последната седмица на ноември стартира с повишения за по-голямата част от водещите борсови индекси в Азиатско-тихоокеанския регион. Позитивните настроения преобладават на борсите в Япония, Хонконг и Южна Корея, докато в континентален Китай и Индия повечето позиции се оцветиха в червено.

Към момента Nikkei 225 бележи ръст от 0.9 на сто, Hang Seng се повишава с 1.6%, а южнокорейският KOSPI добавя 1.1% към стойността си. На борсата в Шанхай водещият борсов индекс бележи минимален спад от 0.1 на сто, с толкова се понижава и индийският BSE Sensex.

Най-силно представящият се сектор в широкия бенчмарк MSCI Asia Pacific, който следи движението на акциите на най-големите компании в региона, тази сутрин е технологичният. През последните два месеца именно технологичните компании бяха подложени на най-сериозни разпродажби.

През седмицата инвеститорите ще следят с интерес публикуването на протокола от ноемврийската среща на Федералния резерв, както и изказванията на някои от шефовете на американската централна банка, от които се очакват насоки за бъдещето на монетерната политика.

По-късно тази седмица и президентът на Европейската централна банка Марио Драги ще говори пред Европейския парламент за икономическото състояние на общността и мерките, които институцията възнамерява да предприеме.

Във фокуса на вниманието ще бъде и предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин по време на форума на Г20 в Аржентина в края на седмицата.

На валутните пазари доларът спечели позиции в началото на седмичната търговия. Инвеститорите потърсиха "спасение" в най-ликвидната световна валута, на фона на опасенията от забавяне на глобалния икономически растеж и ескалация на напрежението в търговските взаимоотношения между САЩ и Китай.

Британският паунд отчете лек спад до 1.2804 долара за паунд в очакване на гласуването на сделката за брекзит в британския парламент. Дебатите са насрочени за 13 и 14 декември. Дотогава британската валута вероятно ще остане под натиск, смятат анализатори, цитирани от Reuters.

На стоковите пазари петролът възстанови част от загубите, реализирани по време на петъчната търговска сесия, когато цените се сринаха с цели 8%. Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари отчетоха ръст от 1.4%, до ниво от 51.12 долара за барел, докато сортът Брент поскъпна с 1.9% и се върна на ниво от над 60 долара за барел.

"Черното злато" обаче вероятно ще остане под натиск в следващите седмици, тъй като опасенията от забавяне на глобалното търсене и ръстът на предлагането остават в сила.