Цените на петрола отчетоха ново понижение, след като завършиха петъчната сесия със спад от 7% до 50.42 долара за барел, информира CNBC. Това е най-ниската стойност на петрола от повече от година, като само за последните 7 седмици се отчитат с над 30% по-ниски цени.

Американският лек суров петрол загуби вчера 7.7% до най-ниската си стойност от средата на октомври на миналата година. Сортът Брент също се търгуваше на по-ниски нива, като отчете спад от 5.9% до 58.94 долара за барел.

От 3 октомври насам се отчита спад от респективно 34 и 32%, което допълнително задълбочи навлизането на цените на суровината в мечи пазар.

Припомняме, че следващата среща на страните членки на ОПЕК ще се проведе на 6 декември във Виена.

Прогнозата на JP Morgan за цените на петрола през 2019 г.Щатската инвестиционна банка занижи очакванията си за цената на петрола

Последната вълна от разпродажби идва на фона на повишаващите се притеснения за ръст в добива на част от най-големите производители, както и за забавяне на ръста на световната икономика.

Енергийният министър на Саудитска Арабия обяви в четвъртък, че кралството се очаква да отчете добив от 11 млн. барела дневно, което ще е нов исторически максимум. Месец по-рано оттам обявиха добив на 10.7 млн. барела на ден, но данни на Bloomberg сочат, че последните дни те са между 10.8 и 10.9 млн. барела.

Добивът на петрол в САЩ също е на рекордни равнища, като според предварителните данни се очаква да възлезе на 11.7 млн. барела на ден. Русия произвежда по около 11 млн. барела дневно в последните месеци.