В края на 2017 г. общо 7% от населението на ЕС не може да си позволи да притежава автомобил, става ясно от данни на Евростат.

Според европейската статистическа служба, най-висок процент се отчита в Румъния и България, където съответно 29.8 и 20.6 на сто от хората нямат подобна финансова възможност.

Най-ниски нива се отчитат в Кипър и Малта (по 1.7%), както и в Люсембург (2.2%), докато в Италия и Франция едва 2.7% не могат да си позволят да си купят автомобил.

Спрямо година по-рано процентът на хората, които не разполагат с възможност за възможност за притежание на автомобил, намалява с 0.7%.

Намаление се отчита в почти всички държави-членки на ЕС, с изключение на Австрия и Дания, където се отчита ръст от 0.4 и 0.3 на сто, както и в Люксембург и Франция (+0.2 и 0.1%). Без изменение спрямо година по-рано е процентът в Холандия (6.4%).

По мъже в какви коли се заглеждат жените Направете своето предположение преди да прочетете тази статия


У нас – от 22% в края на 2016 г., 12 месеца по-късно се отчита спад от 1.4%, до 20.6 на сто. Или иначе казано, всеки пети не може да си позволи да притежава автомобил.

Тук, освен разходите по покупката, следва да добавим и застраховки, данъци и поддръжката на автомобила. Ниските доходи у нас са и основната причина хората да управляват по-евтини и стари коли, което пък се отразява на нивата на замърсяване.