Нова Зеландия стана поредната страна, която блокира предложение за използване на телекомуникационно оборудване на китайската компания Huawei от съображения, свързани с националната сигурност.

Телекомът Spark New Zealand искаше да използва оборудване на Huawei за своята 5G мобилна мрежа.

Новозеландска държавна агенция обаче обяви, че сделката би "породила значителни рискове за националната сигурност".

Предприетият ход е част от разрастващата се тенденция срещу използването на продукти на китайски технологични компании от съображения за сигурност, пише BBC.

В няколко страни се изграждат 5G мрежи, които ще формират следващата значителна вълна в мобилната инфраструктура.

Huawei, която е най-големият производител на оборудване за телекоми в света, се сблъска със съпротива от страна на чуждестранните правителства заради риска от това, че технологиите й могат да бъдат използвани за шпионаж.

От Spark информираха, че са били уведомени от новозеландското правителство, че използването на оборудване на Huawei за планираната 5G мрежа "би породило значителни рискове за националната сигурност".

Случващото се в Нова Зеландия идва, след като Австралия реши да не позволи на Huawеi и китайската компания ZTE да предоставят 5G технологии за безжичните мрежи в страната, също заради опасения около националната сигурност.

САЩ и Великобритания също имат опасения около технолгиите на Huawei, а компанията е разглеждана под лупа в Германия, Япония и Южна Корея.

Миналата седмица Wall Street Journal писа, че правителството на САЩ се опитва да убеди мобилните оператори в страната да не използват оборудване на Huawei.

Има една страна, която застана зад Huawei – Папуа Нова Гвинея обяви тази седмица, че китайската компания ще изгради нейната интернет инфраструктура.

Тихоокеанската нация отчита скок на китайските инвестиции в последното десетилетие.