Южнокрейски съд нареди на японската компания Mitsubishi Heavy Industries Limited да плати обезщетение в размер на 133 хил. долара на 28 корейци, полагали принудителен труд по време на Втората световна война, предава BBC.

Съдът се произнесе по две отделни дела срещу фирмата за нанесени вреди.

По време на Втората световна война около 150 хил. корейци са били принудени да работят в заводи и мини в Япония, като този проблем от миналия век продължава да бъде дипломатически проблем между двете страни и в наши дни.

Съдебното решение идва, след като през октомври друго дело приключи с решение, задължаващо японските компании Nippon Steel и Sumitomo Metal Corp да платят обезщетения на корейци, отново за принудителен труд по време на войната.

От Mitsubishi Heavy посочват, че не са съгласни с решението на съда и ще предприемат последващи мерки, предава Reuters.

Япония смята, че всички финансови проблеми и репарации в резултат на завземането на Корея в периода 1910-1945 г. са уредени с договор, подписан между двете страни през 1965 г.

Съдът обаче посочва, че споразумението не покрива правото на компенсации на жертвите на принудителен труд, както и „престъпленията срещу човечеството, извършени от японски компании в директна връзка с японските правителствени колониални правила”.

Външният министър на Япония Таро Коно коментира, че решението на съда е неприемливо.

По думите му, съдебното решение нарушава международното право, като е възможно Япония да заведе международно дело, освен ако Сеул не предприеме подходящи действия за решаване на казуса.

Световни лидери отбелязват век от края на Първата световна войнаВ 11.00 часа местно време ще започне мемориалната церемония пред Триумфалната арка в Париж


Властите в Южна Корея посочиха, че уважават решението на Върховния съд, предава новинарската агенция Yonhap.

През 2008 г. Mitsubishi бе съдена по същите обвинения в Япония, но местният съд отсъди в полза на компанията.