Световната банка ще инвестира 200 млрд. долара в проекти, насочени срещу глобалното затопляне, съобщава Bloomberg.

Програмата ще е с продължителност от пет години, а финансирането ще е насочено към създаване на по-качествени метеорологични прогнози, системи за ранно предупреждение при бедствия и други информационни услуги, свързани с климата.

Очаква се инвестициите да помогнат за изграждането на по-ефективни системи за защита и информация с климатична насоченост в над 40 държави, както и да осигурят финансиране за земеделски проекти с позитивно въздействие върху околната среда в 20 страни.

"Полагаме усилия да постигнем по-осезаем напредък и по-бързи успехи в борбата с климатичните промени, като в същото време отправяме призим към световната общност да направи същото.

Държавите и регионите трябва да получат възможност да изградят едно по-устойчиво бъдеще за планетата", заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

Световната банка ще осигури половината от средствата, необходими за инвестиционния пакет, а останалата част ще бъде предоставена от Международната финансова корпорация (IFC), Многостранната агенция за гарантиране на инвестициите (MIGA) и от частни инвеститори.

Програмата ще стартира от 2021 г. и ще продължи пет години. През 2018 г. Световната банка осигури финансиране в размер на 20.5 млрд. долара за борба с климатичните промени.