Забравете за шнапса през новата година и си сипете по една кайпириня. 2019 ще бъде годината на възстановяването на развиващите се пазари начело с Бразилия, прогнозират експерти, цитирани от Bloomberg.

Акциите, облигациите и валутите на развиващите се държави вече са достигнали дъното и ще се представят по-силно от тези на развитите икономики, показва анкета, проведена сред 30 водещи финансови анализатори и трейдъри.

И в трите класа активи Бразилия е на първо място в класацията. Индонезия също се радва на засилен интерес от страна на инвестиционната общност. Турция пък, чиято икономика е пред рецесия, попада в дъното на таблицата при акциите и валутите.

Основният двигател на очакваното възстановяванепрез 2019 г. ще бъде намаляващата "агресия" от страна на Федералния резерв на САЩ, който повиши лихвите с четвърт процентен пункт в сряда, но в същото време ревизира прогнозата си за икономическия растеж в САЩ през 2019 г.

Според експертите, цитирани от Bloomberg, това ще даде глътка въздух на развиващите се икономики, които през последните години натрупаха значителни доларови задължения.

Евентуалното ускоряване на растежа в Китай и намирането на компромис в търговския конфликт между Пекин и Вашингтон също биха подкрепили развиващите се пазари, които записаха най-слабото си представяне от 2015 г. насам именно заради опасенията от "твърдо приземяване" на китайската икономика.

"Ако Федералният резерв наближи края на цикъла на затягане на лихвените проценти, паричните потоци вероятно ще се завърнат на развиващите се пазари. Картината обаче не е чак толкова розова, като се има предвид, че напрежението по оста САЩ-Китай все още е налице и държи инвеститорите нащрек. Ако този фактор отпадне, рисковият апетит може да се засили и още", смята валутният дилър на Mizuho Bank Хиронори Санами.

Засега борсовите индекси на развиващите се пазари са на път да отбележат четвърто поредно тримесечие на спад, докато облигациите и валутите на тези държави вече отчетоха известно възстановяване спрямо дъната, отчетени през лятото, припомня Bloomberg.

От началото на тази година регионалният бенчмарк MSCI Emerging Markets Index, който следи движенията на акциите на водещите компании в азиатско-тихоокеанския регион, бележи спад от 17 на сто.

Валутният индекс на MSCI отчита понижение от 4.4% за същия период, а индикаторът на Barclays за облигациите на развиващите се пазари пада с 1.7 на сто.

"Активите на развиващите се пазари в момента изглеждат доста по-атрактивни, в сравнение с тези в развитите държави, тъй като повечето от тях поевтиняха значително през 2018 г. От тази гледна точка възстановяването изглежда много вероятно", смята инвестиционният стратег на BNP Paribas Asset Management Даниел Морис.

Един от пазарите, които вече се повишиха над нивата от средата на годината, е този в Бразилия. Оптимизмът на инвеститорите там се дължи на изборната победа на десницата в президентските избори и обещанието на новия държавен глава Жаир Болсонаро да намали дълговото бреме на страната.

Индонезия също попада в светлината на прожекторите след срива на местната валута по-рано през годината, който принуди централната банка да предприеме серия от повишения на лихвените проценти.

Мексико също е сред представителите на латиноамериканския регион, които вероятно ще спечелят от забавянето на хода, с който Федералният резерв на САЩ ще затяга монетарната си политика. Търговската сделка с Вашингтон също оказва подкрепа на мексиканските финасови активи, пише още изданието.

Ето как са подредени и останалите държави в предпочитанията на финансовите анализатори и трейдърите през 2019 г., според анкетата на Bloomberg:

Позиция Валути Облигации Акции 1 Бразилски реал Бразилия Бразилия 2 Мексиканско песо Индонезия Индия 3 Индонезийска рупия Мексико Индонезия 4 Аржентинско песо Аржентина Китай 5 Руска рубла Южна Африка Южна Африка 6 Южноафрикански ранд Русия Аржентина 7 Полска злота Турция Русия 8 Индийска рупия Китай Мексико 9 Китайски юан Индия Южна Корея 10 Южнокорейски вон Полша Полша 11 Турска лира Южна Корея Турция

Източник: Bloomberg