VMware е една от водещите компании в сферата на софтуерните решения за виртуализация и изграждане на облачна инфраструктура. Генералният мениджър на поделението за облачни услуги в компанията Милин Десаи гостува в българския офис на компанията и сподели пред Profit.bg своята гледна точка и визия за развитието на този бизнес.

-Облачните услуги се промениха много през последните години. Какво предстои през 2019 година и защо?

Милин Десаи, вицепрезидент и генелален мендиджър на отдела "Cloud Service" във VMware: Според мен много бизнеси и компании говорят за използването на "облака" и наблюдавахме изключително силен растеж на пазара на публичните облачни услуги. Там са Amazon Web Services, Azure, Google и ние очакваме, че тази тенденция ще се запази през 2019 година, а и по-нататък. Тя обаче се развива успоредно с друг важен тренд - хибридния облак. Но нека да започнем от това - защо смятам, че облачният бизнес ще продължава да расте? Да предположим, че сте създател на видеоиграта Fortnite и искате да достигнете глобална аудитория, както и да имате възможност за бързо разрастване на бизнеса си. Най-доброто място за това е публичният "облак" - той ви осигурява скорост, глобален достъп, аналитични услуги, съхранение на данни.

Другото интересно нещо, което се случва, е че почти всеки бизнес вече започва да разчита на технологиите за да се развива и да осъществява иновации. В днешно време всеки разчита на аналитичните инструменти, за да опознава по-добре своите клиенти и да взима информирани решения. За тази цел обаче се нуждаете от нови приложения и нови канали за комуникация. Затова аз вярвам, че тези компании за в бъдеще ще разчитат все повече на публичните облачни услуги.

-Защо обаче развитието на т. нар. "edge computing" е толкова важно? Някой хора твърдят, че това ще е краят на "облака", или поне в настоящия му вид. Други пък са на мнение, че тази технология ще го доближи до клиентите. Какво е Вашето мнение?

М. Десаи: Вече стана въпрос за публичните услуги. Ние във VMWare смятаме, че индустрията ще същуствува в две измерения - "публичния облак" и "хибридния облак". Това е нашата визия през последните четири години, но в началото никой не ни вярваше, защото всички предпочитаха да използват публичните услуги.

Какво представлява т. нар. "хибриден облак"? Това е инфраструктура, която осигурява постоянна поддръжка, независимо от това къде е базирано приложението. Наблюденията ни сред нашите клиенти показват две ясни тенденции. Първата е, че компаниите искат да използват публичните облачни услуги, но в същото време да разполагат и с "хибридни" инструменти. Например да преместят своя дейта център в друга локация, като използват различни платформи - например облакът на Amazon плюс услугите на VMWare.

Т. нар. "edge computing" дава тази възможност. Ако сте собственик на компания от индустриалния сектор, искате да следите състоянието на оборудването и да го използване по възможно най-ефективния начин. Ако сте авиокомпания, искате максимално широк поглед върху вашата флотилия от самолети. Всичко това е комбинация от "edge computing" и Интернет на нещата. Започваме да събираме много повече данни, а този процес позволява взимането на много по-бързи решения. Качването на цялата база от данни в облака и последващото й обратно изтегляне може да отнеме повече време, а използването на периферни устройства, които се намират в близост до мястото, където е вашият бизнес, улеснява много този процес. В крайна сметка "edge computing" се свежда точно до това.

Ако вляза в един магазин, камерите могат да сканират лицето ми, а изкуственият интелект който ги оперира да си каже "Ей, това е Милин! Той обикновено си купува от тези 20 неща". Точно това иска и търговския обект. Получавайки тази информация, техен служител може да дойде при мен и да каже "Добър ден, г-н Десаи, имаме нови неща за вас!".

Всичко се свежда до това да разполагате с комуникация в реално време и да можете да доближите силата на данните максимално близо до Вашия бизнес. Но заедно с това, да имате достъп до всички публични "облачни" услуги. В крайна сметка повечето приложения и данни все още се съхраняват в центровете за данни.

-Дали обаче този пазар се движи от търсенето или от предлагането? Идват ли при вас клиенти, които търсят нещо, което все още го няма на пазара? Или пък Вие им предлагате продукти, за които те изобщо не биха се сетили, че съществуват?

М. Десаи: "Edge computing" беше една концепция, която се появи като идея на няколко компании за венчър финансиране. Аз мисля, че това се дължи на факта, че Интернетът на нещата започна да създава нови бизнес казуси пред компаниите и те са напълно реални. В миналото изобщо не би ни хрумнало, че може да се появят. Ето един пример - гледах едно видео за човек, който влиза в клиника, където компютър сканира тялото му и му дава цялата информация за индексът на неговата телесна маса, кръвното налягане и други здравни показатели, без изобщо да се налага човешка намеса. Тази машина обработва голяма част от събраните данни на място, но след това ги изпраща за анализ в централния "облак", който клиниката използва.

С времето ще се появяват все повече подобни случаи и според този пазар ще се движи точно от тях. Но аз не мисля, че "edge computing"-а ще "изяде" облака, а по-скоро ще помогне на т. нар. "хибридни услуги" в допълнение към публичният облак, който вече съществува и се развива успешно.

-Има една друга важна тема, за която всички говорят в днешно време - сблъсъка на човека и роботите. Много хора се опасяват, че роботите или изкуственият интелект ще отнемат техните работни места. Други обаче считат, че автоматизацията няма да отнеме работни места, а просто ще позволи на хората да се фокусират върху по-полезни неща вместо да извършват рутинни дейности. Знаем, че нещата никога не са оцветени само в черно и бяло, но коя от тези гледни точки е по-близо до истината, според Вас?

М. Десаи: Във всяка технологична разработка има и хубави, и лоши страни. Технологиите позволиха на света да стане много по-свързан, но в същото време хакерите получиха възможност да се намесват в политическия процес и да влияят на развитието на цели държави. Аз считам, че днес ние събираме много повече информация отколкото в миналото. В магазина знаят цялата история на нашите покупки и имат нужда от инструменти, с които да я анализират. Това просто не би било възможно, ако се разчиташе на човешкия фактор - една армия от анализатори и статистици да обработват всички тези числа.

Така че в бъдеще все по-чедсто ще ставаме свитетели на ситуации, в които изкуственият интелект ще замества, симулира или допълва човешката дейност. Но това ще ни позволи да взимаме много по-информирани решения. Да, някои професии сигурно ще изчезнат. Рутинните задължения вече няма да се извършват от хора, подреждането и логистиката вероятно ще преминат в ръцете на роботите, но в същото време това ще отвори огромно поле за развитие пред човечеството.

-Какво ще кажете за еуфорията около Bitcoin, за която вече официално можем да твърдим, че е приключила. Сега вече можем ли за разсъждаваме малко по-трезво и прагматично за бъдещето и реалното приложение на блокчейн технологиите?

М. Десаи: Вероятно сте прав за това, че Bitcoin беше един отделен казус и само един от многото елементи на блокчейн технологията. Аз мисля, че той просто премина през обичайни цикъл на свръхочаквания, последвани от отрезвяване и спад на цената. Блокчейн концепцията обаче може да бъде разглеждана от различни ъгли. От една страна тя представлява надежден механизъм за извършване на различни трансакции в условия на максимална прозрачност. Това качество може да намери реално приложение в много индустрии.

Какво имам предвид? Да кажем че сте компания от хранителната индустрия и във веригата на производството ви има покупка на маруля. С помощта на блокчейн можете да проследите цялата история на този продукт - къде е отгледана, кой я е брал и как е стигнала до Вас. Това е полезна информация, особено от гледна точка на проследяването на евентуални заболявания, замърсявания и т.н.

Ако комуникирам с трима отделни партньори в една система и споделяме определена информация, блокчейн техноголията ни осигурява още едно ниво на доверие и автентикация.

Така че в бъдеще тези приложения на блокчейн в бизнеса тепърва ще се развиват, независимо дали става въпрос за здравеопазване, предприемачество или доставка на суровини. Те ще позволят системното усъвършенстване на комуникацията и сътрудничеството между отделните звена във всяка организация.

Интересно е, че компании като Amazon обявиха създаването на свои соствени бази данни, базирани на блокчейн. Един от големите въпроси ще бъде дали тези системи ще се централизират или ще бъде запазен техния дистрибутивен характер. Това са двете посоки, в които ще се развива този бизнес.

Във VMWare ние също разработваме услуги, базирани върху блокчейн технологиите и те ще бъдат приложими във всички реални бизнес казуси, за които говорихме досега.

-Кое, според Вас, е най-важното нещо, което ще се случи или най-значимият продукт, който ще се появи през 2019 година?

М. Десаи: Аз мисля, че през следващата година ще видим няколко важни тенденции. Почти всички наши клиенти, с които съм разговарял, искат да извлекат най-ценното от комуникацията със своите клиенти и от огромния обем от данни, с които разполагат. Догодина все повече компании ще се опитат да използват тези данни по-ефективно, независимо дали става въпрос за отношенията им с крайния клиент или за вътрешната им реорганизация.

Знам че това не звучи като някаква революционна технология и не звучи "секси", но е една от най-важните тенденции, които се забелязват.

-Може ли да се каже, че ако ключовата дума през 2018 беше "big data", то през 2019 вече ще е "better data", т.е. по-качествени данни?

М. Десаи: Според мен ще бъде "по-добър анализ на данните".