Най-големият хазартен център в света - Макао, приключи миналата година възходящо, на фона на забавящата се китайска икономика и притесненията, провокирани от така наречената търговска война между Вашингтон и Пекин.

Приходите от хазарт през декември отчетоха двуцифрен ръст – най-високото повишение в последните 4 месеца, като резултат от усилията на бившата португалска колония и настоящ град с особен статут в рамките на Китайската народна република да привлече повече обикновени потребители, за да намали зависимостта си от луксозните VIP клиенти, предава CNBC.

Макао има население от 650 хил. души, като по отношение БВП на глава от населението, това е едно от най-богатите места в света.

Въпреки добрите резултати на хазартния център, китайското правителство се стреми да реализира диверсификация на икономиката, така че хазартът да няма толкова голяма тежест в бюджета на Макао.

Хазартът обаче си остава доминантна част от икономиката на града с особен статут, като отчита ръст от 16.6% на годишна база през последния месец на миналата 2018 г., до сумата от 3.28 млрд. долара, сочат данните на местния хазартен регулатор. Това е най-високият ръст през последните 4 месеца.

За цялата 2018 г. приходите от хазарт скачат с 14%, до 37.5 млрд. долара.

"Масовият пазар остава силен“, пише Грант Говертсен, анализатор от Union Games по темата, добавяйки, че VIP посетителите на Макао са се завърнали през декември след няколко месеца суша.

Нов мост, който свързва Макао и Хонконг с останалите части на Южен Китай, бе открит през октомври тази година. Той е част от масивен икономически проект, носещ името Greater Bay Area.

По думите на Говертсен, посетителите на Макао са повишили броя си след откриването на новия мост, като това се дължи на групови посещения, за разлика от преди, когато груповите посетители по-скоро са разчитали на фериботи.

Потреблението сред посетителите също е записало ръст, посочва анализаторът.

Това ще бъде най-богатият град в света през 2020 г.Макао - често наричан китайския Лас Вегас, бавно, но сигурно се превърна в едно от най-богатите места в света


Притесненията, че бизнесът на щатските хазартни оператори, които функционират в рамките на Макао благодарение на лиценз, може да пострада поради търговската война със САЩ, засега не са дали реални поводи за тревога.

Хазартът и развлекателната индустрия в Макао, който е управляван от Португалия 400 години - до 1999 г., се промениха драстично, след като бе прекъснат държавният монопол и бяха допуснати частни компании от 2002 г. насам.

Така в последните години приходите от хазарт в Макао се движат приблизително на три пъти по-високо ниво от тези в Лас Вегас, което го превръща в най-големия хазартен център в света.