Производителят на лекарства Bristol-Myers Squibb обяви придобиването на биотехнологичната група Celgene за сумата от 74 млрд. долара, в една от най-големите сделки в историята на фарамцевтичната индустрия, предава CNN.

Придобиването, което трябва да бъде одобрено от регулаторите и акционерите, ще бъде реализирано чрез плащане в кеш и акции. Bristol-Myers е корпорация образувана през 1989 година чрез сливане на две компании с история започваща още от 19 век. Това е осмата по големина фармацевтична компания в САЩ с годишни приходи от 20.8 млрд. долара за 2017 година.

Celgene от своя страна е деветата най-голяма фармацевтична компания в САЩ с годишни приходи от 13 млрд. долара.

Комбинираната нова компания ще се превърне в четвъртата по големина фарамцевтична група в САЩ, ако сделката получи зелена светлина от регулатори и акционери. Така новата компания ще разполага с 9 различни лекарства – шест от Bristol-Myers и три от Celgene, като всяко едно от лекарствата отчита продажби по света за над 1 млрд. долара, водени от продукта Revlimid с продажби за 8.2 млрд. долара. Това е лекарство на Celgene, което се използва за третиране на множествен миелом – рак засягащ костния мозък и белите кръвни клетки.

Компаниите посочват, че разработват шест други лекарства, които ще дебютират на пазара през следващите 12-24 месеца, като прогнозите са, че ще донесат над 15 млрд. долара годишни приходи.

Ако три от тези лекарства получат одобрение от Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ, акционерите на Celgene ще получат допълнителни 9 долара на всяка притежавана акция от компанията до момента на сливането.

Пред двете компании обаче стоят и някои проблеми, като например заявката на кабинета на президента на САЩ Доналд Тръмп да се заеме с цените на лекарствата.

Мегасделка на фармацевтичния фронтБрандовете болкоуспокояващи лекарства Panadol и Anadin ще бъдат обединени под един покрив в резултат на голяма сделка между фарамцевтичните гиганти GlaxoSmithKline и Pfizer

Придобиването на Juno Therapeutics от Celgene за 9 млрд. долара през миналата година засега не дава очакваните резултати. Акциите на Celgene поевтиняха с 39% през 2018 година.

Bristol-Myers има свои проблеми. Щатският регулатор отложи решението за одобрение на две от лекарствата на компанията. Това причини поевтиняване на акциите на фарацевтичното дружество с 6% през месец октомври.