Почти сме сигурни, че няма семейство, което да не разполага с някакъв комплект за първа помощ у дома. Голяма част от нас имат малък брой от най-необходимите лекарства, но дори и да не сте сред тях, трябва да знаете основните правила за съхранение на медикаменти.

От Bright Side съставиха списък с най-големите грешки, които хората правят при съхранението и употребата на лекарства:

8. Позиционирате лекарствата в хладилника погрешно
Някои лекарства трябва да се съхраняват при ниски температури и хладилникът е най-доброто място за това. Въпреки това вратата му не е най-добрият вариант. Температурата там е с няколко градуса по-висока и се колебае, защото се отваря често. Така че, най-добре е да определите отделен рафт за вашите лекарства.

За да се предпазят медикаментите от температурни колебания и влажност, трябва да ги държите в контейнер. Но не го поставяйте прекалено близо до задната част на хладилника, защото течните лекарства могат да замръзнат, което път да навреди на лечебните им свойства.

7. Изхвърляте опаковката с инструкциите за съхранение и употреба
Ние вярваме, че всеки е преживял ситуация, в която купува опаковка хапчета и ръководството за съхранението и употребата им просто изчезва.

Да, можете да откриете датата на изтичане на срока на годност на опаковката, но другата важна информация е изчезнала. А тя може да ви помогне да решите дали наистина се нуждаете от това лекарство. Освен това опаковката го предпазва от вредното влияние на светлината.

6. Забравяте за срока на годност
Обикновено срокът на годност се изчислява за затворен продукт. Но ако вече сте го отворили, той се променя и можете да намерите тази информация в ръководството. Това е особено важно за течни лекарства. Например, ако имате отворена бутилка от капки за очи, трябва да ги смените поне веднъж месечно, в противен случай те могат да бъдат опасни.

10 от най-отвратителните медицински процедуриНякои от тях няма да вярвате, че съществуват


5. Съхранявате лекарствата на място, до което децата имат достъп и където има много светлина
Лекарствата не трябва да се съхраняват на места с много светлина, върху шкафове или маси. В тази среда те губят своята ефективност. Освен това, ако ги съхранявате по този начин, малките деца разполагат с достъп до тях.

Така че най-добре е да поставите всички лекарства в специален контейнер с ключалка и да ги скриете в шкаф, където децата не могат да ги намерят. Не забравяйте, че комплектът за първа помощ трябва да бъде недостъпен за деца.

4. Изхвърляте лекарството погрешно
Най-добрият начин да изхвърлите лекарството е да го сложите в найлонова торбичка. В някои страни има вариант да ги върнете на специални места.

3. Не преглеждате често комплекта за първа помощ
Правейки го место, ще откриете и изхвърлите всички лекарства с изтекъл срок на годност. Течните и кремообразни лекарства трябва да се изхвърлят, ако променят цвета си или ако виждате образували частици в тях.

Опитайте се да отделите всички лекарства, които приемате, и лекарствата, които не приемате. Сложете ги в различни контейнери на различни рафтове. Съхранявайте лекарствата в оригиналните им опаковки, в противен случай има шанс да вземете погрешното.



2. Не използвате по-модерни продукти
Ние сме свикнали да вярваме на лекарствата, които издържат на изпитанието на времето. Но днес има и други, които са по-модерни или по-удобни за използване. Това е особено важно, ако имате малки деца у дома.

Много хора приемат едни и същи лекарства от години и дори не осъзнават, че на пазара има по-ефективни от тях. Задължително обаче се консултирайте с личния си лекар, ако решите да ги смените.

1. Нарушавате условията на съхранение
Всички медикаменти губят ефекта си, ако абсорбират влага. Така че не ги оставяйте в банята, дори и да е в шкаф с врати. Кухнята също не е най-доброто място за съхранение на лекарства. Постоянните температурни колебания и влажност не оказват положително влияние върху качествата им.

Това е особено вярно за шкафове в близост до фурна, чайник или радиатори. Най-добре е да съхранявате лекарства в спалнята или в хола.

Ако температурата във вашия апартамент е по-високах от обичайната, трябва да знаете, че това намалява срока на годност на всяко лекарство. Така че проверете вашия комплект за първа помощ за лекарства, които трябва да изхвърлите.

Какво трябва да има в домашната аптечка?
Противовъзпалителни и обезболяващи (аспирин, ибупрофен, диклофенак). Купувайте лекарства срещу диария и повръщане. Трябва да имате и превързочни материали и медикаменти при нараняване или изгаряния.

Всички останали лекарства трябва да се купуват, само когато имате нужда от тях.