Азиатските акции поскъпнаха до 3.5-седмичен връх, подкрепени от засилващия се оптимизъм, че САЩ и Китай могат да стигнат до търговска сделка, за да избегнат пълна конфронтация, която ще навреди на световната икономика.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 1.5%, до най-високото си ниво от 14 декември.

Японският Nikkei се повиши с 1.3%, докато китайският Shanghai Composite и индексът на сините чипове CSI 300 се повишиха с 1.5% и 1.8%, респективно.

Щатските индекси фючърси също записаха ръст днес.

S&P 500 добави близо 1% вчера, увеличавайки повишението си до 9%, откакто падна до 20-месечни дъна около Коледа.

САЩ и Китай се споразумяха да продължат търговските преговори в Пекин в трети ден днес, вследствие на признаците за прогрес по въпроси, като изкупуването на щатски селскостопански и енергийни суровини и разширения достъп до китайските пазари.

Според запознати източници обаче, двете страни все още са далече от изискванията на САЩ за структурни реформи в Китай.

Президентът на на САЩ Доналд Тръмп вчера написа в Twitter: “Преговорите с Китай вървят много добре!”

Bloomberg информира, че Тръмп е все по-нетърпелив за сключването на сделка с Китай скоро, което би подкрепило финансовите пазари.

Поскъпването на по-рисковите активи се ускори от миналия петък, когато председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че е наясно с рисковете за икономиката и че централната банка ще подходи търпеливо и гъвкаво при решенията относно паричната си политика през тази година.

Цените на петрола също продължиха ръста си вследствие на надеждите за прогрес при търговските преговори.

Щатският лек суров петрол поскъпна до над 50 долара за барел вчера за първи път през 2019 г. Фючърсите добавиха 1.5% в азиатската сесия днес, до 50.51 долара за барел.

Лихвите по щатските държавни облигации също се повишиха, като лихвата по 10-годишните книжа нарасна до 2.733%, след като в петък бе на едногодишно дъно от 2.543%, точно преди обявяването на данните за неселскостопанската заетост.

На валутните пазари, доларът остана почти без промяна спрямо основните валути.

Еврото се разменяше срещу 1.1452 долара, докато щатската валута се търгуваше срещу 108.89 йени.

Пазарите почти не реагираха на телевизионнното обръщение на Тръмп, в което той обясни защо е необходима спешно стена по границата на САЩ с Мексико, въпреки противопоставянето от страна на демократите.

Това предполага, че спорът по този въпрос, който доведе до спирането на работата на част от държавната администрация от края на декември и закъсняването на част от ключовите икономически данни за САЩ, е далече от разрешаване.