Бизнесът с легална марихуана започва да става масов, като все по-често привлича вниманието на инвеститорите от Wall Street.

Марихуаната за развлечение вече е легална в Канада. Въпреки че в САЩ канабисът е нелегален на федерално ниво, редица щати дадоха зелена светлина на тази индустрия, а властите започнаха да намаляват регулациите за някои продукти, произвеждани на база марихуана.

Поради това компанията за анализи Вивиан Ейзър от Cowen & Co. смята, че компаниите, навлизащи в този бизнес, имат сериозни перспективи пред тях.

Ейзър е първият анализатор от големите компании за борсови анализи, който започна да следи ситуацията на пазара на канабис.

Дамата следи ситуацията около канадските компании Canopy Growth и Tilray, както и около щатската фирма KushCo.

Според нея, пазарът на марихуана в САЩ ще достигне 80 млрд. долара до 2030 г., предава CNN.

Това вече привлече интереса на няколко компании за алкохолни напитки и тютюневи изделия, които търсят начин да диверсифицират източниците на приходи, на фона на спад в продажбите на алкохол и цигари.

Constellation Brands - гигантът в производството на бира и вино, който притежава бранда Corona, инвестира 4 млрд. долара в Canopy Growth. Anheuser-Busch InBev - собственикът на бирата Budweiser, ще работи с Tilray в Канада. Altira - произодителят на цигарите Marlboro, пък наскоро придоби 45% дял в канадската компания Cronos.

Ейзър очаква повече сделки като горепосочените, особено с компании от пивоварната индустрия. Причината е проста – тези фирми виждат марихуаната като продукта, който ще смъкне търсенето на напитки, като бира, вино и твърд алкохол, особено ако още щати легализират канабиса за развлечение.

„Потребителите споделят, че намаляват употребата на алкохол, когато го смесят с канабис”, казва Ейзър, добавяйки, че няма да е никаква изненада, ако види Diageo - производителя на Johnnie Walker, Ketel One и Guinness, също да навлезе на този пазар чрез сделка в бъдеще.

Най-големият производител на бира в света поглежда към канабисаДали почитателите на бирата Budweiser ще я заменят с марихуана?


Въпреки че Ейзър вярва, че търсенето на марихуана в САЩ и Канада ще нараства в бъдеще, поскъпването на акциите на компаниите за канабис е било повлияно от легализацията в Канада, поради което е нормално да се наблюдава лека корекция – нещо, което се случва в последните няколко месеца.

Освен това, търсенето е било толкова високо в седмиците след легализацията, че редица компании не са могли да отговорят поради липса на достатъчно наличност. Това е довело да загуба на приходи, забавяне на доставки и прочее, тъй като индустрията е започнала да се развива по-бързо от очакваното.

Според Ейзър, акциите на компаниите за марихуана могат да останат волатилни още известно време, тъй като привличат интереса на множество индивидуални инвеститори.

Цената на книжата обаче ще се стабилизира, когато в играта навлязат и големите инвеститори, опериращи с техните по-дългосрочни планове.

Това ще се случи веднъж, щом Wall Street разпознае канабиса като редови потребителски продукт.