Преди месец от Coca Cola обявиха, че обмислят възможността за навлизане в бизнеса с марихуана.

Главният изпълнителен директор на компанията Джеймс Куинси информира, че за момента Coca Cola не възнамерява да започне производството на напитки с канабидиол (CBD), съобщава CNN.

Припомняме, че CBD е непсихоактивно вещество в марихуаната, което лекува болка, но не води до превъзбуда.

През септември от компанията информираха обществеността и инвеститорите си, че наблюдават и проучват тази възможност, като дори се появиха слухове, че Coke възнамерява да придобие дял от канадската канабис компания Aurora.

Новината не се отрази негативно на книжата на Aurora, чийто дебют на New York Stock Exchange бе осъществен през изминалата седмица. На положителна територия вчера се търгуваха и акциите на основните конкуренти от марихуана индустрията Cronos, Aphira и Canopy Growth.

Въпреки отказа на Coca Cola да навлезе в бизнеса, налице е сериозен интерес от други големи глобални играчи към марихуаната за развлекателни цели, която отскоро е легална в Канада.

Наздраве! Coca-Cola пусна първата си алкохолна напитка Засега тя ще се продава само на японския пазар


Конкурентите от Pepsi също не изключват навлизането на този пазар, въпреки че за момента те го разглеждат като „голямо предизвикателство“, тъй като към днешната дата индустрията остава незаконна на федерално ниво, въпреки легализирането ѝ от отделни щати.

Производителят на бира Corona Constellation Brands вече разполага с голяма инвестиция в Canopy Growth, оценяваща се на около 4 млрд. долара.

Друг от големите производители на бира – канадското подразделение на Molson Coors, вече обяви своето партньорство с Hydropothecary Corporation по производството на напитки с канабис, които за момента ще се предлагат само в Канада.

Цигареният гигант Altria, която е собственик на Marlboro, също обмисля придобиването на дял в Aphria, като акциите на компанията ще дебютират на борсата в САЩ през следващата седмица.

Алкохолният гигант Diageo също заяви интерес към инвестиции в канабис компании и развитието на подобни продукти.

Производителят на Budweiser - Anheuser-Busch InBev, пък вече пусна на пазара свой канабис бранд.