60% от дивите сортове кафе застрашени от изчезване
Първата пълна оценка на рисковете за кафеените растения по света показва, че 60% от известните 124 сорта са на ръба на изчезването.
На 100 сорта кафеени дървета растат естествено в горите, в това число и двата използвани за кафето, което пием.
Учени твърдят, че тези цифри са "притеснителни", тъй като дивото кафе е от съществено значение за поддържането на глобалната реколта.
Близо едно на пет растения в света е заплашено от изчезване, докато при кафето този процент е „изключително висок“ и достига 60%.
"Ако не бяха дивите видове нямаше да имаме толкова кафе за пиене по света днес," казва доктор Аарън Дейвис от Кралската ботаническа крадина в Кю.
"Ако погледнете отглеждането на кафето в исторически план, хората са използвали диви видове, за да направят отглеждането на тази култура устойчиво."
Според публикувано наскоро проучване, мерките за опазването на дивите сортове кафе са "недостатъчни", в това число за тези, които са считани за "съществено важни" за производството на кафе в дългосрочен план.
Проучването е установило, че 75 диви сортове кафе са застрашени от изчезване, 35 не са под заплаха, а за останалите 14 се знае прекалено малко, за да се направи каквато и да била оценка, пише BBC.
Нещо повече, според проучването 28% от дивите видове кафе растат извън защитени райони, а само около половината от тях се пазят в семенна банка.
Друго проучване установява, че дивото кафе Арабика може да бъде класифицирано като „застрашено“ съгласно официалните критерии (Червената книга), ако бъдат взети предвид климатичните промени.
Естествената му популация вероятно ще се свие с до 50% или повече до 2088 г. само заради климатичните промени, според проучването.
Етиопия е домът на кафето Арабика, където то расте естествено в планински гори.
Какво е диво кафе и защо имаме нужда от него?
Много от консумиращите кафе не са запознати с факта, че използваме зърната само от два сорта – Арабика и Робуста, в хилядите видове кафе, които се продават.
Всъщност, освен тях има още 122 сорта кафе, които растат естествено в природата.
Много от тези диви сортове нямат добър вкус за пиене, но може да съдържат гени, които могат да бъдат използвани, за да се помогне на кафените растения да оцелеят в бъдеще.
В дългосрочен план ще трябва да разчитаме на дивите сортове, за да пазим бъдещето на кафето, твърдят учени.
Колко застрашено от изчезване е кафето на фона на други растения?
В световен мащаб около едно на пет растения е застрашено от изчезване, в сравнение с 60% при кафето.
За сравнение близо половината от сортовете див чай и манго са застрашени, 6% от лешниците и 9% шам-фъстъка.
Къде се намира дивото кафе?
По-голяма част от дивото кафе расте в отдалечени гори в Африка и на остров Мадагаскар. Освен в Африка диво кафе има още в други страни с тропически климат, в това число части от Индия, Шри Ланка и Австралия.
Какви видове кафе пием ?
Световната търговия с кафе разчита на два сорта - Арабика и Робуста.
Трети сорт на име Либерика също се отглежда по света, но рядко се използва за направата на кафе.
За какво призовават учените?
Те твърдят, че трябва да разберем рисковете при отглеждането на кафе и да си гарантираме, че разполагаме с ресурсите, за да преодоляваме заплахите.
Кафеените дървета, подобно на много тропически растения, имат семена, които не оцеляват при метода на сушене чрез замразяване, използван при конвенционалните семенни банки - 45% от сортовете кафе нямат "резервен еквивалент" извън дивата природа.