Американската инвестиционна банка JPMorgan Chase записа рекордна печалба през миналата година, което донесе доста завидно възнаграждение на изпълнителния директтор на финансовия гигант Джейми Даймън.

Бордът на директорите на компанията е одобрил възнаграждение в размер на 31 млн. долара за Даймън за работата му през миналата 2018 г., като сумата включва и акции от банката, сочат регулаторни документи, предава CNN.

Това е 5% увеличение спрямо това, което получи банкерът през преходната година.

JPMorgan е една от първите банки, която разкри компенсацията на директора си за 2018 г. През 2017 г. Даймън бе сред най-високоплатените изпълнителни директори в корпоративен САЩ със заплата от 29.5 млн. долара.

Настоящата компенсация на Даймън се състои от базова заплата в размер на 1.5 млн. долара и 29.5 млн. долара под формата на бонуси, които включват 5 млн. долара в кеш и 24.5 млн. долара под формата на акции от компанията.

В документи, подадени от банката, пише, че членовете на Борда на директорите са одобрили размера на компенсацията поради силното представяне на институцията през 2018 г.

Компанията отчете годишна печалба в размер на 32.5 млрд. долара, което е рекорд в нейната история. Представянето на банката бе подкрепено от смъкването на корпоративните данъци в САЩ и стабилната икономика.

Най-големите печеливши и губещи на Уолстрийт през 2018 годинаКои бяха най-поскъпващите и най-поевтиняващите акции на американските капиталови пазари през изминалата година?


Лошото представяне на глобалните пазари през последното тримесечие на 2018 г. доведе до спад от 16% в приходите на банката от търговия с ценни книжа, като JPMorgan отчете печалби под прогнозните нива.

Въпреки това, за последните три месеца на миналата година институция обяви печалба в размер на 7.1 млрд. долара, което е цели 67% ръст спрямо същия период на 2017 г.

Директорите на банката посочват пред инвеститорите, че имат увереност в силното представяне на щатската икономика, въпреки волатилните пазари. Според тях, темпът на растеж може да се забави, като принос за това има така нареченото „затваряне” на правителството на САЩ.

„Не сме имунизирани от това, което се случва в икономиката”, казва Даймън. Но „изобщо няма да бъде това, което видяхте последния път при повечето големи банки”, добавя той.