Малко живописно градче в Италия предлага къщи на цена, която е по-ниска от тази на едно еспресо. С тази си стъпка управата на Самбука в Сицилия се надява да увеличи своето население, а оттам и да предизвика бум на местната икономика.

Е, има и уловка. Къщата ще е ваша срещу 1 евро, или 1.14 долара, но срещу това ще имате задължението да инвестирате 15 000 евро, или около 17 000 долара (бел. ред. малко над 29 000 лв.) в ремонта ѝ през следващите три години.

Това не е първият италиански град, който предлага атрактивни оферти на местни и чуждестранни купувачи, за да се бори с обезлюдяването.

Точно преди година от италианското село Ололай, намиращо се на остров Сардиния, обявиха, че продават 200 изоставени домове също срещу 1 евро.

Нужната инвестиция там обаче е малко по-голяма – 25 000 долара (22 000 евро) за 3 години.

Италианско село дава 2000 евро на всеки, който се засели в него1/3 от селата в Италия са застрашени от обезлюдяване


Разликата с другите оферти, идващи от Италия, е, че общината е собственик на всички предлагани имоти, казва кметът на Самбука Джузепе Качиопо. „Ние не сме посредник между старите и новите собственици. Ако искате къща, ще я получите за нула време".

Имотите са с чиста площ от 40 до 150 кв. м. Бъдещите новодомци се задължават да внесат и депозит от 5000 евро (5700 долара), който обаче ще бъде възстановен след приключване на ремонтните дейности.

Кметът посочва пред CNN, че вече вече десетина къща имат нови собственици, като сред тях са жители на Швейцария, Франция и Испания.

Италианско село продава къщи за 1 евроАко някога сте мечтали да притежавате собствен дом в китно италианско селце, то блянът ви може да бъде удовлетворен срещу „крупната“ сума от 1 евро


Самбука разполага с гледка към вулкана Етна, исторически забележителности и множество лозя, от които местните хора произвеждат вино.